16 Eylül 2012 Pazar



                 NİĞDE HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ DR.BİLGEHAN ÖZTÜRK             


UÇUCU MADDELERİN SATIŞI VE ZARARLARI 
KONULU BASIN AÇIKLAMASI YAPTI            
                     
5898 Sayılı “Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına Dair Kanun’ nun uygulanmasına ilişkin hazırlanan “Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunması Hakkında Yönetmelik” 05.08.2010 tarih ve 27663 Sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
 Bu Kanunun amacı; solumak, koklamak yoluyla veya başka bir şekilde kişilerde bağımlılık yapabilen ürünlerin kontrolünü sağlamak, özellikle çocukların erişimini ve kullanımını önleyerek onları bu maddelerin zararlı etkilerinden korumaktır.
            
            Su bazlı yapıştırıcılar haricindeki ürünlerin eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılması yasaklanmıştır.
           
Burun ve ağız çevresinde kızarıklık ve kabarcıklar bulunabilir. Kişinin üzerinde uçucu madde kokusu bulunabilir.
Uçucu madde koklama sonrası kişilerin beden hareketleri ve davranışları sarhoşluk tablosuna benzer bir hal alır.
·        Kişi uyuşuk bir halde bulunabilir.
·        Denge bozukluğu ve yürüme güçlüğü görülebilir.
·        Konuşma bozukluğu, sözü ağızda gevelercesine konuşma görülebilir.
Bu etkilerin bir arada bulunması kişinin uçucu madde kullanıp kullanmadığını   belirlemeye yardımcı olur. Ancak bu belirtiler her zaman kişinin uçucu madde kullandığı anlamına gelmeyebilir. Bunun için yargılayıcı olmadan kişiye yaklaşmak ve destek olmak gerekir
Kalp yetmezliği ve ölüm,sağlıklı bir insan tek bir kullanım sonucu ölebilir, bilinç kaybı ve solunum durmasına yol açarak boğulma nedeni ile ölüme sebep olabilir.
            Ayrıca, işitme kaybı periferik nöropati veya bacak spazmı, merkezi sinir sistemi veya beyin hasarı, öğrenme ve okuma bozukluğu, hafıza bozukluğu, kemik iliği hasarı, kalp, akciğer, böbrek, kas ve kan yapılarında önemli ölçüde bozukluklar, karaciğer ve böbrek hasarı, kanda oksijen tükenmesine sebep olur.

Uçucu maddelerin zararlarından çocuk ve gençlerimizi korumak amacıyla yıl boyu yaptığımız denetimleri okulların açılmasıyla birlikte daha da sıklaştırdık. İl genelinde bulunan tüm kırtasiyeleri ziyaret ederek denetimlerimizi gerçekleştirdik. Çocuklarımızın bu  zararlı madde korunmak için satıcısından,velisine ,öğretmene kadar tüm toplumumuza büyük görev düşmektedir. Uçucu madde ihtiva eden ürünleri ev ve okullarımıza lütfen sokmayalım. 


                   
               
                  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder