14 Ocak 2016 Perşembe

İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜNÜN 2015 ÇALIŞMALARI 
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce 2015 yılında gerçekleştirdiği faaliyetler Valilik Toplantı Salonunda Niğde Valisi Necmeddin KILIÇ ‘ın başkanlığında yapılan toplantıda değerlendirildi.
Toplantıya Niğde Valisi Necmeddin KILIÇ ile birlikte Vali Yardımcısı Kerem Süleyman YÜKSEL, İl Müdürü Murat TÜRKMEN, İl Müdür Yardımcısı H.Yusuf PARLAK ve İl Müdürlüğüne bağlı Şube Müdürleri katıldı.
Toplantıda yapılan sunumda; MÜDÜRLÜK FAALİYETLERİ
“Çiftçi Eğitim Projeleri ile 2015 yılı Ocak-Şubat Kış aylarında toplam 158 yerleşim yerlerinde çiftçi eğitim ve yayım çalışmaları hazırlanan program çerçevesinde eğitim verildi.
Kadın Çiftçi Eğitim Projesi ile il genelinde kadın çiftçilere yönelik uygulanan eğitim programı çerçevesinde 120 katılımcıya sertifikaları törenle verildi.
Demonstrasyonlar Tarla Günleri İl genelinde 16 Çiftçimize deneme amaçlı 2 şer Dekarlık Kuru Fasulye, Nohut ve Barbunya tohumu ücretsiz olarak dağıtılmış,  ektirilmiş ve takipleri yapılmıştır. İlimizde kurulan demonstrasyonları ve sonuçlarını çiftçilere göstermek amacıyla 2 adet tarla günü düzenlenerek 115 çiftçinin bu çalışmaları izlemesi sağlanmıştır.
Doğrudan Ekim Projesi ile Dikilitaş köyünde buğday ekimi yapıldı.
Toprak Bayramı Haftası Etkinlikleri çerçevesinde çocuklara fidan dikimi yaptırıldı.
Sürü Yöneticisi Benim Kursu ile nitelikli çoban yetiştirmek amacı ile 20 kursiyere eğitimler verildi.
Gıda denetimlerinde 2850 denetim yapılmış, 109 numune alınmış bunlardan 99 u olumlu, 10 u olumsuz sonuçlanmıştır. Ayrıca Gıda güvenliği konusunda;
Tarım Fuarı Ekonomisinin lokomotifi tarım olan ilimizde bu yıl ikincisi düzenlenen Niğde Tarım Fuarı %70'i il dışından gelen 350 katılımcı firma ile 5 – 8 Kasım 2015 tarihleri arasında düzenlendi.
BAKANLIK PROJELERİ
159.500 adet Pullu Sazan Balığı çeşitli Göletlerimize bırakıldı.
Çayır Mera Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Çalışmaları Bor İlçesi Çukurkuyu Kasabasında 2.000 dekar alanda mera ıslahı için etüd çalışmaları yapıldı. Ayrıca ilimiz genelinde toplam 186.880 dekar mera alanının tahdidi yapılmıştır.
Basınçlı Sulama Sistemleri Projesi kapsamında İlimiz genelinde 37 çiftçiye  % 50 hibeli basınçlı sulama sistemi verilmiştir. Böylece ilimizde 711 dekar alanda yağmurlama ve damlama sulama gerçekleştirilmiştir. Hibe Miktarı 203.460 TL
Çatak Projesi kapsamında 15.000 dekar alanda, ÇATAK Projesi uygulanmaktadır.
Organik Tarımın Yaygınlaştırılması Ve Kontrolü Projesi kapsamında 392 çiftçinin 12.122 dekar alanda Organik Ürün Üretmektedir. Organik tarım işletme kontrolleri organik tarım birim elemanlarımızca rutin olarak yapılmaktadır. Ayrıca organik tarım uygulamalarına yönelik eğitim, yayım, kurs, seminer ve toplantılar devam etmektedir. İlimiz organik ürün üretiminde ülke sıralamasında 12. Sırada yer almaktadır.
KKYDP Ekonomik Yatırımlar Desteği kapsamında 1’er adet Soğuk Hava Deposu ve Çelik Silo Tesisi, Meyve-Sebze Paketleme Tesisi, Un Teknoloji ve Makine Yenileme Tesisi, Un Teknoloji ve Makine Yenileme Tesisi, Süt ve Süt Ürünleri İşleme Tesisi, Kültür Balıkçılığı Tesisi, Alternatif Güneş Enerjisi Sistemleri ve 5 adet Hayvancılık İşletmesi dâhil toplam 12 adet proje uygun görülmüştür ve yapımları devam etmektedir.
Arazi Toplulaştırma Projeleri kapsamında ilimizde 5 proje ve toplam 37 Yerleşim yerinde 134.533 ha alanda A.T. ve TİGH projesi uygulanmaktadır. Toplam Bütçesi ise yaklaşık olarak 80,5 Milyon liradır.
Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Sistemi Projesi ile 53 İşletme ile sözleşme imzalanarak Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Sistemine veri girişleri yapılmıştır. 2015 yılı için işletme başına destekleme miktarı ise 450 TL’dir.
Kontrol Hizmetlerini Geliştirme Projesi Kapsamında İç sularımızda Su kirliliğini önleme bakımından 7 göletten 14 numune alındı. Nitrat kirliliği bakımından da yüzey sularından 66 numune ve yeraltı sularından da 31 adet numune alındı.
İL ÖZEL İDARESİ DESTEKLİ PROJELER
Bir Karış Toprak Boş Kalmasın Projesi kapsamında Hibeli olarak 95 Köy ve Kasabamızda 3130 dekar alanda 263.000 adet yarı bodur Elma Fidanları dağıtılarak dikimleri yaptırılmıştır.
Çilek Projesi ile İlimizde toplam 150 dekar alanda 901.000 adet çilek fidesi dağıtımı yapılmıştır.
Mantar Yetiştiriciliği Kursu ile Merkez Çarıklı Köyünde 21 kursiyere yeraltı mağaralarında uygulamalı olarak eğitim verilmiş ve 21 kursiyer sertifika almıştır ve 10 Üreticiye 45 ton İstiridye ve Kültür Mantarı kompostu çiftçilerimize dağıtılmıştır.
Yem Bitkisi ve Baklagil Geliştirme Projesi kapsamında 21.500 dekar alanda ekim yapılmış kontrolleri teknik personelimizce yapılmıştır.
Tarla faresi mücadelesi için 4.000 Kg zehirli buğday hazırlanarak, 80.000 Da alanda mücadele yapılmıştır.
Hayvan Hastalık ile mücadelede kapsamında toplam 258.000 aşılama yapılmıştır.
Arıcılık Geliştirme Projesi Kovan Dağıtımı 500 adet arı kovanı ve 1453 adet ana arı   %75 destekleme ile dağıtımı yapılmıştır.
KOP PROJESİ KAPSAMINDA
Kop Projesi kapsamında Sivas Ulaş TİGEM  den tedarik edilen koçlar, Niğde Merkez ve İlçelerimizden  114 çiftçimize 611 adet Akkaraman Irkı Koçlar Niğde Hayvan Pazarında çiftçilerimize teslim edildi.
Ağıl yapımı veya onarımı içinse 19 ahır ve 7 ağıl inşaatı için başvurulmuş tahmini tutar hibe tutarı 2.740.000 TL’dir. 1 ahır 1 ahır inşaatı bitmiş 197.000 TL. ödemesi yapılmıştır.”denildi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder