23 Ocak 2016 Cumartesi

NİĞDE MİLLETVEKİLİ GÜRER’İN SORUSUNA BAKANIN YANITI 
İLE NİĞDE İÇİN AB KIRSAL KALKINMA PROJESİNE ALINMAK HAYAL OLDU.

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularına bakanlar yazılı yanıt vermeye başladı.
 Gürer’in ilk önergesinde, IPARD Avrupa Kırsal Kalkınma Projesine Niğde’nin alınıp alınmayacağı ve neden alınmadığı yönündeki sorularını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yanıtladı.
 Bakan Çelik ”IPARD uygulama illerinin artırılması Avrupa Birliği tarafından ayrılan bütçenin kısıtlı olması nedeniyle Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilmemiştir” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilen yanıtta şöyle denildi- Kırsal Kalkınma (IPARD) Programında yer alacak illeri ve sektörleri belirlemek ve IPARD Programı hazırlıklarına temel oluşturmak amacıyla; sektör analizleri yapılmış, bu çalışmalarda ilgili tüm bakanlıklar arasında koordinasyon ve işbirliğinin sağlanması amacıyla bir Yönlendirme Komitesi kurulmuş ve bu komite tarafından ilgili kurumların görüşleri alınmıştır. Bu kapsamda ayrıca üretici örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve teknik uzmanlarla alan gezileri yapılmış, konunun paydaşlarıyla çalıştaylar düzenlenmiştir. IPARD programının Avrupa Komisyonunca onaylanması sürecinde, Çok Yıllı Gösterge Planı Belgesi (MIPD)'deki ilgili hükümler dikkate alınarak Avrupa Komisyonu ile Bakanlığımız arasında resmi müzakereler yürütülmüş, müzakereler sonucunda AB Komisyonunun sınırlı sayıda il öngörüsüne rağmen, Bakanlığımızın ısrarlı talepleri ve çalışmaları sonucunda 42 ilin desteklemeye alınması kabul edilmiş olup, seçim yöntemine ilişkin detaylı bilgiler IPARD Programında yer almaktadır. IPARD uygulama illerinin artırılması Avrupa Birliği tarafından ayrılan bütçenin kısıtlı olması nedeniyle Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilmemiştir“dedi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in, sorularının içeriklerini tamamı ile yanıtlamadığına dikkat çekerek şöyle dedi.:“ Sn. Bakan yanıtında Bakanlığın 42 İlin dışında kalan 39 ilde IPARD benzeri ulusal destek programları oluşturulduğunu, bu çerçevede Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP)’nda  destek kapsamının genişletildiğini ve destek limitlerinin artırıldığını ifade ederek  2006 yılında başlatılan ”Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı” kapsamında Niğde’de  yapılan çalışmalara da  yer vermiş  ve rakamlarla  Niğde’ye yapılan toplam  yardımı ifade etmiştir. Bu yardımların anlamlı olabilmesi için komşu illere  bu bağlamda yapılan  yardımların da açıklanması gereklidir. Ayrıca Niğde, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Projesine alınmadığı gibi, ileride alınacağı yönünde söz söyleyenlerin de gerçeği ifade etmediği ortaya çıkmıştır.
 IPARD Programı’na dayalı olarak, yatırımları öncelikli illere yoğunlaştırılmak ve kamu harcamalarının azami etkin kullanımını sağlamak amacıyla, OECD tarafından belirlenen kırsal iller kapsamında Niğde İlimizin yer almaması düşündürücüdür. Ülkemizde tarım sektörünün, AB standartları uyumuna teşviki kapsamında Niğde’nin yer almaması üzücüdür. Konya, Bursa, Mersin, Samsun, Diyarbakır İllerinin de yer aldığı 46 ilin IPARD programı kapsamına hangi verilere dayanılarak alındığı ve Niğde İlinin söz konusu illere kıyasla daha kalkınmış, zengin ve üretimde teşvike ihtiyacı olmadığı sonucuna varıldığı sorusu boşlukta kalmıştır. “Niğde için geçerli olan kriterler saptanırken uygulanan yöntemler,   Konya ve Bursa illeri ile diğer 46 il için de uygulanmış mıdır?” sorusu mutlaka yanıt bulmalıdır. IPARD Programı kapsamında Niğde ile ilgili araştırma ve inceleme çalışmalarında yer alan bürokratların kim olduğu, uzmanlık alanlarının ne olduğu, diğer illerde olduğu gibi Niğde İli için de üretici örgütleri, sivil toplum kuruluşları , teknik uzmanlar ve  Niğde Üniversitesi’nden akademisyenlerin bu çalışmada yer alıp almadığı, aldı ise adlarının ne olduğunu da  Niğdelilerin bilmesi haktır ve açıklanmalıdır ”dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder