16 Ocak 2016 Cumartesi

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı



NİĞDE MİLLETVEKİLİ  ÖMER FETHİ GÜRER'E AİT 7/247 ESAS NUMARALI YAZILI SORU ÖNERGESİNE DAİR CEVAPLAR

Kırsal Kalkınma (IPARD) Programında yer alacak illeri ve sektörleri belirlemek ve IPARD Programı hazırlıklarına temel oluşturmak amacıyla; sektör analizleri yapılmış, bu çalışmalarda ilgili tüm bakanlıklar arasında koordinasyon ve işbirliğinin sağlanması amacıyla bir Yönlendirme Komitesi kurulmuş ve bu komite tarafından ilgili kurumların görüşleri alınmıştır. Bu kapsamda ayrıca üretici örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve teknik uzmanlarla alan gezileri yapılmış, konunun paydaşlarıyla çalıştaylar düzenlenmiştir.
IPARD programının Avrupa Komisyonunca onaylanması sürecinde, Çok Yıllı Gösterge Planı Belgesi (MIPD)'deki ilgili hükümler dikkate alınarak Avrupa Komisyonu ile Bakanlığımız arasında resmi müzakereler yürütülmüş, müzakereler sonucunda AB Komisyonunun sınırlı sayıda il öngörüsüne rağmen, Bakanlığımızın ısrarlı talepleri ve çalışmaları sonucunda 42 ilin desteklemeye alınması kabul edilmiş olup, seçim yöntemine ilişkin detaylı bilgiler IPARD Programında yer almaktadır.
IPARD uygulama illerinin artırılması Avrupa Birliği tarafından ayrılan bütçenin kısıtlı olması nedeniyle Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilmemiştir.

Bakanlığımızca 42 ilin dışında kalan 39 ilde IPARD benzeri ulusal destek programları oluşturulmuştur. Bu çerçevede Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) desteklerinin kapsamı genişletilmiş ve destek limitleri artırılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder