28 Ocak 2016 Perşembe

NİĞDE’NİN BİLİNMEYEN TARİHİ DEĞERLERİNİN ORTAYA ÇIKARILMASI İÇİN NİĞDE MİLLETVEKİLİ GÜRER ÇALIŞMALARDA BULUNUYOR
GÜRER, ‘ALTUNHİSAR ULUKIŞLA KÖYÜ ANTİK AVÖREN YERLEŞMESİNİ’ DE TBMM’YE TAŞIDI

Niğde ile ilgili yazdığı kitaplar ve köy,  kasaba ve ilçeleri ile birlikte İl tarihinin yakın tanığı olan Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu kere  Niğde İli Altunhisar İlçesi Ulukışla Köyü antik Avören bölgesinin açığa çıkması için Kültür ve Turizm Bakanı Sn. Mahir ÜNAL’a yazılı sorular yöneltti.
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer soru önergesinde bölgenin tanımını yaptı. Gürer şöyle dedi: “Niğde Altunhisar İlçesi Ulukışla Köyü sınırları içinde, Hasandağı eteklerinde Avören antik yerleşmesi yer almaktadır.
 Meşe ağaçları ile kaplı alanda yer alan antik kent bölge yakınında,  özel müteşebbis tarafından geniş bir alanda kiraz dikimi yapılmıştı. Kiraz dikim alanının beş yüz metre ilerisinde ormanlık alanda ise yüzlerce ev, mezar ve dönemin sarnıçları ile iki ayrı yeraltı girişi ve bir tapınma noktası bulunmaktadır.
 Bölgede son yıllarda define avcılarınca önemli oranda yağmalar yaşanmaktadır. Köyde, çok sayıda yapıda kullanılan taşların bu bölgeden alındığı anlatılmaktadır” dedi.  Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer özellikle su sarnıçlarının görülmeye değer yerler olduğunu da ifade ederek “Avören Antik Kent alanında yer alan ve birbiri ile bağlantılı birden çok sarnıç vardır. Özellikle iç alanlarında özel bir kaplama bulunan ve birbirine akışı bulunan sarnıçlar antik dönem su sistemleri ile ilgili çok özel bir örnektir. İncelenmesi ve turizme kazandırılması düşünülmekte midir?” diye sordu.
                Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Bakanın yanıtlanması isteği ile şu soruları yöneltti: “1-Avören Antik Kent alanında bilimsel bir araştırma yapılmış mıdır?
2-Avören Antik Kent alanında yer alan ve birbiri ile bağlantılı birden çok sarnıç vardır. Özellikle iç alanlarında özel bir kaplama bulunan ve birbirine akışı bulunan sarnıçlar antik dönem su sistemleri ile ilgili çok özel bir örnektir. İncelenmesi ve turizme kazandırılması düşünülmekte midir?
3-Define avcılarınca talan edilen bölgede yer altı şehirlerinin gezilebilir kılınması düşünülmekte midir?
 4-Bölge tanıtımı ve korunması amaçlı bir çalışma var mıdır? 5-Altunhisar Ulukışla Köyü yerleşim alanında yüzey araştırması ile tarihi yapıların tespiti yapılmış mıdır?
            Kültür ve Turizm Bakanı  Mahir Ünal’ın  45  gün içinde vereceği yazılı cevap ile bölgenin durumu bakanlık kayıtlarına da geçmiş olacak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder