16 Kasım 2016 Çarşamba

AMBALAJLI İÇME SULARINDA RADYASYON ÖLÇÜMÜ YAPILIYOR MU?



CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Sağlık Bakanlığı bütçe görüşmelerinde ambalajlı sularda kullanılan damacanalarla ilgili sınırsızlık getirildiği yönünde basına yansıyan haberleri bakan Recep Akdağ’a sordu. Gürer “ İçme ve ambalajlı içme sularında radyasyon ölçümü yapılmakta mıdır, yapılıyorsa ne kadar süreyle yapılmaktadır?” sorusunu da Bakana yöneltti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,“İçme sularında damacana kullanımıyla ilgili sınırsızlık getiril diği yönünde basında bir bilgi okudum. İçme sularında kullanılan ambalaj malzemelerinin çoğunun insan sağlığına zararı yanında tüm kaynak sularının tam teşekküllü hastane, laboratuvar kontrolleri düzenli olarak yapılamıyor bu ülkede. Bu konuda bir çalışma yürütülüyor mu? “dedi.
Bakan Akdağ kullanımın 75 kez ile sınırlı olduğunu ifade etti. Bakan Akdağ,“  Damacanalarda aslında 75 kez kullanım hakkı vardı, yine 75 kez kullanım hakkı var. Aslında damacana sular için hiçbir Avrupa ülkesinde olmadığı kadar sıkı bir şekilde yapılan bir takip var Türkiye’de. Biliyorsunuz, birkaç yıl önce ciddi bir farkındalık oluşmuştu. Bu farkındalık bize de bir fırsat penceresi açtı. Biz de Sağlık Bakanlığı olarak o hususta Avrupa’nın bu meseleyi takibiyle ilgili en katı kurallarını koyduk. Dolayısıyla, yakın bir takip yapıyoruz.   Su değerlerini İlk ruhsat sırasında TAEK yapıyor. Avrupa Birliğiyle uyumlaştırılmış yönetmeliklerdir. Alıyoruz bunu. Şimdi, ben bunu alınca arkadaşlarıma talimat veriyorum -sizden sonra biz toplanıyoruz diyorum ki: Bir bakın bakalım, gerçekten Avrupa Birliğiyle uyumlaştırılmış yönetmelikler böyle olsa da sonradan da radyasyon açısından bakmak lazım mı belli periyotlarla? Lazımsa ona da bakarız yani bakılmayacak bir şey yok. “dedi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder