15 Kasım 2016 Salı

TARIMDA CİDDİ SORUNLAR VAR

GÜRER “ÜLKEMİZDE, SON YILLARDA TARIMDA UYGULANAN POLİTİKALAR İLE İLGİLİ CİDDİ SORUNLAR YAŞANMAKTADIR”
Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili, KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer,  tarım politikalarını eleştirdi ve tarım politikasının incelenmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer , “ Tarım ürünlerinde yaşanan sorunlar artmaktadır. Bu bağlamda ülke genelinde tarımda uygulanan politikaların değerlendirilmesi, üretici ve ürünlerin durumlarının irdelenmesi ve incelenmesini, tarım politikalarının ele alınmasını, ürünlerin maliyetinin altında bile alıcı bulmamasının nedenlerinin yanında tüketiciye yüksek maliyetle ulaşan ürünlerin  fiyat artışlarının nedenlerini de  izlemek ve incelemek üzere bir Meclis araştırması açılması ihtiyaçtır ”dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarım politikasına yönelik düşüncelerini şöyle ifade etti: “Ülkemizde son yıllarda tarımda uygulanan politikalar ile ilgili ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Üretici ürününü yetiştirirken yaşadığı sorunlara rağmen üretime devam etmektedir. Ancak bu gidiş ile üreticilerin ürünlerinden vazgeçme noktasına doğru gidilmektedir. Patates, elma, narenciye, fındık, pirinç, domates gibi doğal kullanımı olanaklı ürünlerde önemli sorunlar yaşanmaktadır. Şeker pancarı gibi stratejik bir ürün dahi yurt dışı şeker bazlı ürünlerin tehdidi altındadır. Hükümet tarım ile ilgili birden çok proje açıklamasına karşın uygulamada bir değişim olmadığı gibi daha da geriye gidiş söz konusudur. Tarımda planlama sağlanamamaktadır. Sözden öteye geçmeyen uygulamalar ile tarım en sıkıntılı sürecini yaşamaktadır.( IPARD) Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Projesi kapsamına alınan 42 ilin nasıl ve neden seçildiği dahi tartışmalıdır. Niğde gibi tarım ile geçinen bir il süreç dışı kalmıştır.   Ülkemiz tarımda ciddi bir açmaza doğru sürüklenmektedir. Ürün girdilerindeki maliyetler artmakta ancak üretici ürününü değerine satamamaktadır. Bu sorunun oluşmasında, yurt dışı satış daralmasının etkisi kadar üretime yönelik uygulamaların da önemi var. Ülkemizin ciddi bir tarım reformuna ve dönüşümüne gereksinimi vardır. Bilimsel tarım yanında ÇKS ve TARSİM gibi uygulamaların uygulanabilirliği artırılmalıdır. Toplulaştırmadan sulama suyuna değin yıllardır süre gelen uygulamaların da soruna dönüştüğü görülmektedir. Tarım Bakanlığı bağlı kurumlarının, uygulamada yaşanan sorunlara karşı gelişmelerin öncüsü değil takipçisi durumunda kaldıkları da görülmektedir” dedi.
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Üretilen üründen,  ürün girdisine,  tarım alanlarının durumundan üreticinin yaşadığı sorunlara kadar çok yönlü, kapsamlı bir Meclis araştırması yapılmalıdır. Giderek sıkıntıları çözümsüzlüğe doğru giden tarım politikalarının  bu süreçte sorgulanması da gereklidir. Üreticilerin yaşadığı her mağduriyeti detayları ile sorgulamak, incelemek, araştırmak, yeni öneriler geliştirmek adına  Meclis araştırması gerekmektedir” dedi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder