21 Kasım 2016 Pazartesi

EMEKLİLERİN İNTİBAK İLE İLGİLİ BEKLENTİLERİNE BAKANDAN OLUMSUZ YANIT

                       Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili, KİT Komisyonu  ve CHP Emek Büroları Yürütme Kurulu Üyesi Ömer Fethi Gürer emeklilerin  merakla beklediği  6283 Sayılı Kanun ile   intibak hakkının, 2000 sonrası emeklileri için de uygulanıp, uygulanmayacağını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet  Müezzinoğlu’na sordu
 Bakan Müezzinoğlu  verdiği yanıtta, ”Sosyal güvenlik sisteminde intibak; emeklilik için gerekli olan şartlardan yaş, prim ödeme süresi ve ödenen primlerin miktarı eşit olduğu halde, sırf farklı tarihlerde emekli olunduğu için farklı aylık hesaplama sistemlerinden oluşan aylık farklılıklarının giderilmesidir.08.03.2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6283 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası..Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 2000 yılından önce 2,7 milyon kişiye bağlanan aylıklar yeniden hesaplanmış olup, 2008 yılına kadar geçen sürede gerçekleşen büyüme oranlarının %75'i emekli aylıklarına yansıtılmıştır. Yapılan intibak sonucunda 342 TL'ye varan artışlar sağlanarak 2000 yılından önce bağlanan en yüksek emekli aylığı 1.900 TL'ye ulaşmıştır. Getirilen düzenleme ile 01.04.2002-30.06.2002 tarihleri arasında Bağ- Kur'dan aylık alan 12 bin emeklimiz de intibak kapsamına alınmış, bu emeklilerimizin aylıklarında da 27 TL ila 178 TL arasında artış yapılmıştır.İntibak düzenlemesinin kapsamı Kurum tarafından yapılan detaylı incelemeler sonucu tespit edilmiş olup, 2000 yılından sonra emekli olup kapsam dışında kalanlar için intibak uygulaması söz konusu değildir” dedi.
                      CHP Niğde  Miletvekili Ömer Fethi Gürer  emekliler arasında haksızlığa neden olan bu durumun devamının doğru olmadığını ifade ederek  Bakanlığın konuyu kapsamlı ele alması ve hak kayıplarının giderilerek  hakkaniyet duygusu ile sorunun ele alınmasını istedi. Konunun takipçisi olacağını belirten Gürer, “Emekliler  her geçen gün artan sorunları ile mağdur durumdadır. Yokluk sınırı altında yaşam sürdürmek zorunda bırakılmaktadırlar. Bir de yasalar ile ayrım yaratılması ve haksızlıklara yol açılması kabul edilmez“dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder