19 Kasım 2016 Cumartesi

‘’ ÇOK İLAÇ DEĞİL, DOĞRU İLAÇ İYİLEŞTİRİR’’


NİĞDE İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. YILMAZ YÜCEL,  14-20 KASIM DÜNYA ANTİBİYOTİK FARKINDALIK HAFTASI İLE İLGİLİ AÇIKLMA YAPTI
Akılcı olmayan ilaç kullanımı ve antibiyotik direnci tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de karşı karşıya olduğu önemli sağlık sorunlarındandır. Bu bağlamda Ülkemizde de sağlık çalışanlarında ve halkımızda akılcı ilaç kullanımı yönünde davranış değişikliği oluşturma hedefiyle “Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) Ulusal Eylem Planı 2014-2017” hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur. Bu plan kapsamında antibiyotiklerin akılcı kullanımının sağlanması öncelikli faaliyet alanı olarak belirlenmiş ve bu konudaki çalışmalara ağırlık verilmiştir.
DSÖ tarafından antibiyotik direnci konusunda evrensel olarak farkındalık oluşturulması ve halk, sağlık çalışanları ve politika yapıcılar arasında iyi uygulamaların teşvik edilmesi amacı ile 18 Kasım’ı içine alan hafta “Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası” olarak belirlenmiştir. 2016 yılı “Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası” etkinlikleri kapsamında 18 Kasım 2016 tarihinde İstanbul’da “Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Farkındalık Sempozyumu” düzenlenecektir. Bu toplantıya 81 İlin sağlık yöneticileri, Akılcı İlaç Kullanımı İl Koordinatörlüklerinde görev alanlar, hekimler, eczacılar ve diğer sağlık çalışanlarının katılım sağlanacaktır. Bu sempozyum ile hem toplantıya katılım sağlayan sağlık çalışanlarında hem de medya aracılığıyla tüm toplumda bu konuda farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır.
Ülkemizde, bu tanımın gereklerine uygun olmayan ilaç kullanımı sorunu maalesef yaşanmaya devam etmektedir. Antibiyotikler bu şekilde kullanılan ilaç gruplarının başında gelmektedir. Türkiye, 42 ülke arasında DSÖ ‘nün önerdiği ve veriler arası karşılaştırmaya dayanan yöntemle yapılan kapsamlı bir araştırmadaki hesaplamalara göre, en yüksek antibiyotik tüketimine sahip ülke olmuştur.
Sadece bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkili olan antibiyotikler; yaygın olarak yanlış kullanımın gözlendiği soğuk algınlığı veya grip gibi virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar için çözüm değildirler ve virüsün diğer insanlara bulaşmasını önlemezler. Antibiyotik kullanımı gerektirmeyen durumlarda, enfeksiyon taşıyan hastalardan diğer kişilere bulaşmasını önlemek amacıyla enfeksiyon kontrol tedbirlerinin alınması yeterlidir.
Yeni bir antibiyotiğin bulunması ve piyasaya verilmesi için ortalama geçen süre yaklaşık 14 yıldır, yeni bir antibiyotik için harcanan para ise yaklaşık 85 milyon dolardır. Hastaya en iyi tedaviyi uygulamak için en geniş (spekturumlu) etkili ve en pahalı ilaç kullanmak her zaman doğru olmayabilir. Hekime danışmadan bir yakınımıza iyi geliyor diyerek ilaç kullanmamalıyız. ‘’ İLAÇLARINIZI BELİRLENEN SÜRE VE MİKTARDA KULLANIN’’Dedi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder