8 Kasım 2016 Salı

Kültürel İstihdam, 2015



TÜİK Nevşehir Bölge Müdürü Yunus ÖZ tarafından yapılan açıklamaya göre,

Kültürel İstihdam, 2015
Kültürel istihdam göstergeleri, “Avrupa Birliği Kültür İstatistikleri” nihai raporuna göre önerilen metodoloji çerçevesinde Eurostat’ın norm ve standartları dikkate alınarak ve Hanehalkı İşgücü Araştırması verileri kullanılarak Türkiye’de ilk defa üretildi. Bu haber bülteninde, kültürel faaliyetler ve mesleklerle uğraşan nüfusu ölçmek, toplam işgücüne katkısını belirlemek, kültürel faaliyetler ve mesleklerle uğraşan nüfusun çalışma, ekonomik ve sosyal koşulları hakkında bilgi vermek amaçlanmaktadır.
“Avrupa Birliği Kültür İstatistikleri” nihai raporu, kültürel istihdamı meslek sınıflaması ISCO- 08 ve ekonomik faaliyet sınıflandırması NACE Rev.2 ye göre tanımlamaktadır. Bu çerçevede, kültürel faaliyet alanında kültürel ya da kültürel olmayan bir meslekte çalışanlar ile kültürel olmayan bir faaliyet alanında kültürel meslekte çalışan tüm kişiler kültürel istihdamda kabul edilmektedir.

Kültürel istihdamın payı %2,2 oldu,
Ülkemizde 2015 yılında 575 bin kişi kültürel istihdam kapsamında yer aldı. Kültürel istihdamın toplam istihdam içindeki payı %2,2 oldu. Kültürel istihdamda yer alan 499 bin kişi kültürel bir mesleğe sahipken, 179 bin kişi ise kültürel bir sektörde çalıştı.

Kültürel istihdamın %52,2’sini erkekler oluşturdu,
Kültürel istihdamda olanların %52,2’sini erkekler, %47,8’ini kadınlar oluşturdu.

 
Kültürel istihdamda olanların %59,7’si 30-54 yaş grubunda yer aldı,
Yaş gruplarına göre bakıldığında, kültürel istihdamda olanların %59,7’si 30-54 yaş grubunda, %33’ü 15-29 yaş grubunda, %7,3’ü ise 55 ve daha yukarı yaş grubunda yer aldı.

 
Kültürel istihdamda olanların %47’si lise altı eğitime sahipti,

Tamamlanan eğitim düzeyine göre incelendiğinde, kültürel istihdamda olanların %47’si lise altı eğitimli, %32,3’ü yükseköğretim mezunu ve %20,7’si lise ve dengi meslek okulu mezunuydu.

 
Kültürel istihdamda olanların %76,2’si tam zamanlı çalıştı,
 Kültürel istihdamda olanların %76,2’si tam zamanlı çalışırken, %23,8’i yarı zamanlı çalıştı.
  
Kültürel istihdamın %64,2’si ücretli, maaşlı veya yevmiyeli olarak çalıştı,
 Kültürel istihdamda olanların isteki durumlarına bakıldığında, %64,2’si ücretli, maaşlı veya yevmiyeli çalışırken, %35,8’i işveren, kendi hesabına veya ücretsiz aile işçisi olarak çalıştı.

 
Kültürel istihdamda haftalık ortalama normal çalışma süresi 40,9 saat oldu,
Kültürel istihdamda yer alan kişilerin haftalık ortalama normal çalışma süresi 40,9 saat oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder