14 Temmuz 2017 Cuma

Niğde, Mera Hayvancılığı Yetiştirici Bölgeleri kapsamına alınmadı
 Tarım Bakanı Çelik, CHP Niğde Milletvekili Gürer’in soru önergesini yanıtladı
Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik,  CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta, Niğde ilinin ‘Milli Tarım Projesi’ kapsamında hayata geçirilen Mera Hayvancılığı Yetiştirici Bölgeleri kapsamına alınmadığını açıkladı. 
 CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergesinde, Milli Tarım Projesi kapsamında hayata geçirilen uygulamalarla ilgili sorularının yanıtlanmasını istedi. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Mera Hayvancılığı Yetiştirici Bölgeleri kurulacak illerin hangileri olduğu, Niğde ilinin bu kapsama dahil edilip edilmediğinin açıklanmasını istediği önergesinde, “Düve üretim merkezleri 31 şehirde en az 500 baş damızlık gebe düve üretim merkezi geçilmesi 4 ayını doldurmuş tüm aşıları zamanında ve düzenli yapılmış buzağılara 750 lira destek verilecek, ahır ve ağıl yapımına % 50, düve alımına ise % 30 hibe sağlanacağı açıklanmıştı. Kaç kişi bu destekten yararlanmaktadır? Damızlık düve üretim merkezleri kurulan iller arasında Niğde ili var mıdır? Niğde'de Ahır-Ağıl yapımına, Damızlık Hayvana ve alet ekipman alımına % 50 hibe verilecek midir?” şeklindeki sorularına yanıt verilmesini istedi. 
Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ise CHP  Niğde  Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, bakanlıklarında hayata geçirilen Milli Tarım Projesi ile tarımda yapısal sorunlarına giderilmesini amaçladıklarını ifade etti. 
Bakan Çelik, Mera Hayvancılığı Yetiştirici Bölgeleri kapsamında; Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Malatya, Muş, Ordu, Rize, Samsun, Sivas, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat illerinin yer aldığını, Niğde ilinin ise bu kapsama dahil edilmediğini belirtti. 
Meraya dayalı hayvancılığın yaygın olduğu Kalkınma Bölgelerindeki (DAP, GAP, KOP, DOKAP) 41 hayvancılığa yönelik yatırımların devam ettiğini vurgulayan Bakan Çelik, “Bu kapsamda yeni yapılacak veya modernize edilecek ahır ve ağılların inşaatına %50 hibe ve yüksek verimli erkek damızlık alımında (boğa, koç, teke) %80 hibe desteği verilmektedir. Niğde İlimizde bu desteklerden faydalanmakta olup, bugüne kadar 130 işletmede 16 yeni ahır/ağıl inşaatı tamamlanmış ve 3 adet ahır/ağıl tadilatı yapılmış, 606 baş koç dağıtılmış ve 2,3 Milyon TL hibe desteği ödenmiştir” dedi. 
Bakan Çelik, “Damızlık Düve Üretim Merkezleri Kurulması Projesi kapsamında; 38 İlimizde en az 500 baş kapasiteli damızlık gebe düve üretim merkezleri kurulmak üzere proje başlatılmış olup, Niğde İlimiz bu desteklerden faydalanan İller arasında yer almaktadır.
Ayrıca, Bakanlığımızca başlatılan yeni projeler ve mevcut çalışmalar kapsamında hayvancılığa önemli destek ve teşvikler sağlanması, hayvancılığın geliştirilmesi, verim ve kalitenin arttırılması planlanmıştır. Tüm bu çalışmalar sonucunda hayvancılık sektörünün gelişmesi ile birlikte istihdam artışına da katkı sağlanmış olacaktır” şeklinde açıklamada bulundu. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer. Niğde ilinin hayvancılık ve çiftçilik ile geçindiğini ancak AKP hükümetlerinin Niğde ilini bu yönde yapılan çalışmalarda yok saydığı belirtti. Gürer Avrupa Kırsal Kalkınma Projesi IPART yanı sıra çok projede Niğde tarım ve hayvancılık bölgesi olarak görülmemesinin üretici sorunlarını artırdığını ve köylerin göç vermesine neden olduğunu belirtti.
​ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder