13 Temmuz 2017 Perşembe

Gürer, “Enstitüler daha etkin hale getirilmeli”

Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in hayvan hastalıkları ve gıda teknolojileri konularında Ar-Ge çalışması yapan Kontrol ve Araştırma Enstitülerinden ‘Araştırma” kelimesinin neden çıkarıldığı ile ilgili sorusuna yanıt verdi. Bakan Çelik, ilgili enstitü müdürlüklerinde eğitim hizmetlerinin yanı sıra araştırma faaliyetlerine de devam edildiğini açıkladı. 
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, soru önergesinde Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüleri, kontrol hizmetlerinin yanı sıra; hayvan hastalıkları, gıda, toksikoloji gibi farklı konularda AR-GE çalışmaları yapan ve mesleki politikaları belirlenmesine katkıda bulanan araştırma kurumları olduğuna vurgu yaptı. Milletvekili Gürer,  Enstitülerin esas kadrosunu sağlayan uzmanlık eğitiminin yapılamaması ve özlük haklarındaki gerilemeye bağlı olarak enstitülerin bu işlevlerini kaybettiğini ifade etti. Enstitülerin isminden "Araştırma" kelimesi çıkartılarak basit kontrol kurumları haline dönüştürüldüğünü kaydeden Ömer Fethi Gürer önergesinde,  “Hayvan hastalıklarının teşhisi, epidemiyolojisi ve kontrolü yanı sıra gıda kontrolü ve toksikoloji gibi konularda çalışmalar yapan ve stratejik önemi olan enstitüler desteklenerek etkin hale getirilmesi düşünülmekte midir” şeklinde soru yöneltti. 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Çelik ise Milli Tarım Projesi kapsamında belirlenen hedeflere ulaşmak için; Türkiye'nin en büyük Ar-Ge altyapısına sahip olan bakanlıklarına bağlı Araştırma Enstitülerinin; insan kaynağı, bütçesi ve altyapısının güçlendirildiğini ifade ederek,  “Araştırma Enstitülerinin kendilerine verilen görevleri gerçekleştirilebilmesi ve uluslararası düzeyde Ar-Ge çalışmaları yapılması amacıyla enstitülerimizde son teknolojiye sahip, konu bazında uzmanlaşmış ileri Araştırma ve Eğitim Merkezleri kurulmuştur. İhtiyaç duyulan konularda tarımsal mükemmeliyet merkezlerinin kurulmasına devam edilecektir” dedi. 
Bakan Çelik, Özel sektör ve üniversiteler için sağlanan "Ar-Ge Proje Destekleri" 10 kat arttırılarak 300 bin TL'den 3 milyon TL'ye çıkarıldığını  belirterek, “Bu sayede özel sektör - üniversite - kamu işbirliği ile teknoloji ve ürün geliştirilmesine imkân sağlanacak, özel sektörün Ar-Ge kapasitesi geliştirilecek ve Ülkesel problemleri çözmeye yönelik multidisipliner projelerin yolu açılmış olacaktır. Bakanlığımıza bağlı 50 enstitünün altyapı ve insan kaynağının özel sektörce kullanılması amacıyla özel sektöre 630 Milyon TL kaynak sağlanacaktır. Ayrıca, Bakanlığımız Araştırma Enstitülerinde Özel Sektör Ar-Ge Ofisleri açılacaktır” şeklinde konuştu. 

Çelik, “Bakanlığımıza bağlı Enstitü Müdürlükleri, kontrol, denetim, üretim ve eğitim hizmetlerinin yanı sıra araştırma faaliyetlerini de sürdürmekte olup, bu çerçevede enstitü müdürlüklerince çeşitli konularda projeler sürdürülmekte olup; bu projeler, üniversiteler, STK'lar, özel sektör olmak üzere tüm paydaşlarla yürütülmektedir” şeklinde açıklamada bulundu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder