14 Temmuz 2017 Cuma

Türkiye’de yabancı şirket sayısı   54 Bin 493

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtladı


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yabancı sermayeli şirketlerle ilgili soru önergesine verdiği yanıtta, Türkiye’de 54 bin 493 yabancı sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini açıkladı. Bakan Zeybekçi yerli ve yabancı ortaklı olan şirket sayısının ise 27 bin 743 olduğunu bildirdi. 
Geçtiğimiz aylarda yabancı uyruklu kişi ve firmaların ülkemizde tarım arazisi edinmelerinin incelenmesi için Meclis Araştırması önergesi veren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu kez de benzer bir konuyla ilgili olarak TBMM Başkanlığına soru önergesi yöneltti. Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şirket merkezi yurtdışında olan yabancı sermayeli kuruluşlardan ülkemizde yatırım yapan şirket var mıdır? Var ise sayısı ve toplam yatırım tutarı ne kadardır? Ülkemizden yurt dışına kamu ya da özel sektör olarak edindiği taşınmaz yatırımlar var mıdır? Var ise yatırımın toplam tutarı ne kadardır? Yabancı yatırımcı ülkemizde hangi alanlara yatırım yapmaktadır? Yerli ve yabancı ortaklığı ile ülkemizde var olan şirket sayısı kaçtır? Edindikleri taşınmazların toplam tutarı ne kadardır?” şeklindeki sorulara yanıt verilmesini istedi. 
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesini Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi yanıtladı. Bakan Zeybekçi, “Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Bilgi Sistemi kayıtlarına göre 2017 yılı Mart ayı itibariyle; ülkemizde yerli ve yabancı ortaklığı olan 27.743 adet; yabancı sermayeli ise toplam 54.493 adet şirket faaliyet göstermektedir” dedi. 
Zeybekçi, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre ülkemize 1975-2017/Mart döneminde uluslararası sermayeli firmalar tarafından 197,6 milyar dolar tutarında doğrudan yatırım gerçekleştirilmiştir” şeklinde açıklamada bulundu. 

Bakan Zeybekçi’nin verdiği bilgiye göre  uluslararası yatırımcılar ülkemizde tarım, ormancılık. Madencilik, gıda, tekstil ve bankacılık gibi onlarca alanda faaliyet sürdürüyor. 
Bilindiği gibi CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, konuyu TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırması talebiyle de gündeme getirmişti. Gürer, Meclis Araştırma önergesinde, son yıllarda artış gösteren yabancı uyruklu kişi ve firmaların ülkemizde tarım arazisi edinmelerine yönelik uygulamaları sormuştu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer uluslararası yatırımcıların ülkemizde yatırımlarının ve tercih ettikleri alanlar ile sağlanan avantajlarında dikkate alındığında pazarlanması satışı getirisi sorunsuz alanları tercih ettikleri yönünde oluşan bir kanı vardır. Ayrıca yabancı şirket ve ortaklı yabancı şirket yatırımları bölgesel anlamda incelenmeye değerdir. Ülkemizde getirisi kolay işleri sermaye varlığı ile ele geçiren yabancı şirketlerin elde ettiği avantaj yerli yatırımcının varlığını sıkıntıya sokmamalıdır" dedi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder