10 Temmuz 2017 Pazartesi

Yeni Aziz Sancarlar Türk Kültür Evinde Yetişecek!



 Türkiye’ye 2015 yılında Nobel gururu yaşatan dünyaca ünlü Türk bilim adamı Prof. Dr.Aziz Sancar, Amerika’ya ilk gittiği yıllarda yaşadığı zorluklardan ilham aldı ve ABD’ye yeni gidecek Türklere yol gösterici olması için 2008 yılında Chapel Hill, North Carolina’da Türk Kültür Evi kurdu.
 2007 yılında Koç Vakfı Yılın Bilim Adamı ödülünü verdi. Bu ödül ile Aziz - Gwen Sancar Vakfı’nı (AGSF) kurdu. 2015 yılında Nobel Kimya ödülünü kazandıktan sonra, Nobel Kimya Ödülü’nün tamamını kullanarak ve Türkiye ve Amerika’daki Türk dostları ve işadamlarının da desteği ile Türk Kültür Evi’nin kapasitesini arttırmak için Okul kampüsüne çok yakın, ana cadde üzerinde yen bir arazi satın aldı.
9 dönüm arazi üzerinde kurulacak olan Türk Kültür Evi, toplamda 1100 metrekare kapalı alana sahip olacak. Türk Kültür Evi’nin ana salon zemini, ıslak alanları, binanın girişi ve arka bahçesi ve dış cephesi Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından sağlanacak Türk mermeri ile kaplanacak. Ege Maden İhracatçıları Birliği ayrıca, Türk Kültür Evi’nin bahçesine Atatürk ve Piri Reis heykelleri yaptıracak.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya beraberinde; Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selahattin Çınar ve Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Çelikkol ile birlikte Türk Kültür Evi Projesi’nin detaylarını mimarlarla görüşmek ve Prof. Dr Aziz Sancar'ı laboratuarında ziyaret etmek amacıyla ABD'nin Kuzey Karolina eyalatine bir seyahat gerçekleştirdi.

Türk Kültür Evi’nin mimarisinde ilk TBMM binasından esinlenildi

ABD’de okuyan Türk ve yabancı öğrencileri bir araya getirecek mimarisinde ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının mimarisinden esinlenilen Türk Kültür Evi’ne destek olmayı bir sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerini belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, bu projede yer almaktan dolayı büyük bir mutluluk ve gurur duyduklarını kaydetti.
Bilimsel çalışmalarını ABD’de sürdüren Türk Bilim Adamı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın Nobel Kimya Ödülü’nü kazanarak Türk gençlerinin hedeflerinin çıtasını daha yukarı taşıdığının altını çizen Kaya, “Aziz Sancar bilim adamı kimliğinin yanında büyük bir Türkiye aşığı. Türk Kültür Evi Projesi bu sevginin ete kemiğe bürünmüş hali. Türk Kültür Evi’nin daha ihtişamlı hale geleceği bu projeye bizim de katkı sağlamamıza olanak sağladıkları için ayrıca teşekkür ediyoruz. Türk Kültür Evi’nde kalacak gençlerimizde de Aziz Sancar gibi değerli bilim insanları olarak yetişecek ve insanlığa hizmet edecek” diye konuştu.

İki ayrı bina olarak inşa edilecek olan Kültür Merkezi ve iki katlı müstakil misafirhane olarak tasarlandı

Kültür Merkezinde Turkçe derslerinin verileceği derslikler, ebru sanatı, resim derslerin verileceği etkinlik alanları, Atatürk ve Türk Kültürün anlatan yazılı ve görsel yayınların yer alacağı bir kütüphane, Kütüphanenin bir bölümünde el işçiliği ile hazırlanmış Mardin Taşları ve Aziz Sancar'ın çocukluğunun geçtiği evin temsili bir bölümü, Amerikalı bayanlara Türk yemekleri kursunun verileceği bir mutfak, Türk öğrencilerin vakit geçirebileceği çay odası ve Türk Amerikan derneklerin ofisleri yer alacak. Türkiye Cumhuriyeti tarafından North Carolina Fahri Konsolosu ilan edilen Gwen Sancar’ın da bir çalışma odası olacak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder