Gürer: “Dericilik sektörü kan kaybediyor”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,
Niğde’de Bor Karma Organize Sanayinde Deri işletmelerini ziyaret etti. Dericilik sektöründe talebe göre yaşanan değişimi yerinde gördü. Koyun derisi artık işlenmez hale geldiği, büyükbaş hayvan derisi ithal edilip işlenip ihraç edildiğini ve pandemi döneminde talep daralması ile sorunlar yaşandığını üreticilerden dinledi.NİĞDE, BİR ZAMANLAR DERİ İMALATINDA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİPTİ
CHP Milletvekili Gürer, Niğde’nin Bor ilçesi köklü bir deri işleme merkezi olduğunu, bir dönem ülkemizin toplam deri imalatının yüzde 17’sini karşılayabilen bir durumda olduğunu hatırlatarak, farklı dönemlerde yaşanan sorunların sektörü daralttığını , ancak teknolojik gelişme ile esnaf sayısı azalsa da kapasitede daralmanın kısmen yaşandığını belirtti.
DERİ ÜRETİMİNDEKİ VERGİ YÜKÜ, SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Deri üretiminde kullanılan hammaddelerin ithalatıyla, deri ürünlerinin ihracatında uygulanan vergilerin, kullanılan kimyasallar için uygulanan yüzde 18 oranındaki KDV’nin, üretim maliyetlerini ciddi oranda artırdığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sektör ekonomide yaşanan sorunlardan nasibini almış . Pandemi döneminde bazı işletmelerin en az iki ay kapalı kalmış, özellikle yurt dışı pazarının daralmasının etkisinin görüldüğünü üreticiler ifade ediyorlar. Pandemi süreci gıda dışında ihtiyaçların önemli ölçüde kısılması, ayakkabı imalatının düşmesi ve bazı ünlü deri satış noktalarının konkordato ilan etmesi üreticilerin geleceği dönük planlarını da doğrudan etkilemiş görülüyor. Ancak gelecek yıl yurt dışı pazarı açılması ile işler düzeleceğini umuyorlar. Deri üreticileri ”Büyükbaş hayvan derisi ithal edip işleyip ihraç ettiğimiz için dünyada yaşanan gelişmelerden doğrudan etkileniyoruz. Döviz kuru girdilerimizde olumsuz yansıyor. Yurt dışı talepleri açılmadan sıkıntılarımız sona ermez” ” dediler.
AYAKKABILARDA DERİ YERİNE İMİTASYON ÜRÜNLER KULLANILMAYA BAŞLANDI
Ayakkabı imalatında deri yerine imitasyon ürünler ve kumaş kullanılmasının, deriye olan talebi de ciddi oranda azalttığına işaret eden CHP Milletvekili Gürer, “Geçmişte deriden yapılan mamullerin yerine şimdi büyük ölçüde kumaş ve farklı ürünler kullanılıyor. Bu durum, deri üretimini olumsuz yönde etkiliyor. Girdi maliyetlerinin yüksek olması, hammadde ithalatı ve deriden elde edilen ürünlerin ihracatında uygulanan vergiler ile deri üretiminde kullanılan kimyasallar için uygulanan KDV oranının yüksek olması da dericilik sektöründe var olan sorunları katlıyor” diye konuştu.
KOYUN DERİSİ KAVGASI BİTTİ
Giysi imalatında kullanılan küçükbaş hayvan derisi ise talep adeta bitti. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer bu yıl kurban bayramında ilk kez koyun derileri çöpe gittiğine dikkat çekti. Gürer, vakıflar dernekler ile THK arasında yollarca süre gelen kurban derisi toplama mücadelesi bu yıl yaşanmadı öyle ki kurban derileri çöpe gitti. Kullanıldığı alan kalmayınca koyun derisi değeri kalmadı. Büyük baş hayvan derisi ise özellikle ayakkabı kullanımında önemli yeri var. Ancak gençler spor ayakkabıları tercih etmesi, imitasyon ve bez ayakkabılar dericiliği tehdit ediyor. Jel imalatı dışında giysi olarak dericilik daralma içinde “ dedi.
HAMMADDELERDE ÖTV VE KDV KALDIRILSIN
Sektör temsilcileri, deri ayakkabının ayak sağlığı için diğer ürünlerden üretilen ayakkabılardan çok daha sağlıklı olduğuna da işaret ederek, “Deri imalat sanayiinde kullanılan ham deri yağı, makine yağları ile bir tutuluyor. Mazot, makine yağı gibi değerlendirildiğinde ÖTV ve KDV varlığı da üretimi maliyeti etkiliyor. İthal ham deri yağının ÖTV ve KDV’sinin kaldırılması gerekiyor” dediler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder