12 Mart 2012 Pazartesi



NİĞDE DEFTERDARLIĞI TÜM MÜKELLEFLERE VE KAMUOYUNA AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi; kira geliri elde eden mükelleflerin MERNİS, Banka, PTT, Sigorta Şirketleri, Tapu gibi kurum ve kuruluşlardan Gelir İdaresi Başkanlığının veri tabanına aktarılan bilgiler kullanılarak, beyannamelerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlandığı ve internet ortamında mükelleflerin onayına sunulduğu bir sistemdir.
            Bu sistemden sadece kira geliri olanlar faydalanabilirler. Kira geliri dışında ticari, zirai, veya serbest meslek kazancı ile menkul sermaye iradı gibi gelir unsurlarından kazanç ve irat elde eden mükellefler, bu sistemden beyanname veremezler.
            Sistem sadece 2011 ve takip eden yıllarda meskenlerden elde edilen kira geliri beyannameleri için hazırlanmıştır.
            Sisteme ;
** İnternet Vergi Dairesi Şifresi kullanılarak, (Şifre yoksa, herhangi bir vergi dairesine kimlikle başvurularak ücretsiz olarak alınabilir.) veya
**    Kişiye özel hazırlanmış güvenlik soruları cevaplandırılarak giriş yapılabilir.
Kira geliri yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar da bu sistemden yararlanabileceklerdir. Bu bakımdan vergi dairesinde mükellefiyet kaydı bulunmadığında, internet vergi dairesinde hazırlanan kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda,  şahıs adına da vergi dairesinde mükellefiyet tesisi ve vergi tahakkuku işlemleri otomatik olarak gerçekleştirilecektir.

"Söz konusu sistemi internet üzerinden kullanma şansı olmayan mükelleflerimize veya vatandaşlarımıza Defterdarlığımız tarafından vergi dairelerinde veya beyan dönemi içerisinde alışveriş merkezlerinde kurulan hizmet noktalarındaki yardım masaları aracılığıyla kira beyanname sisteminden yararlanmaları sağlanacaktır."

       
 
         
  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder