3 Temmuz 2012 Salı


   DOĞAN ŞAFAK "Bir gün gelecek, biz bu isimleri, silinen yerlere  altın harflerle tekrar yazacağız."

CHP Niğde Milletvekili  Doğan Şafak  Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda,02.07.2012 tarihinde “Niğde, İnönü İlköğretim Okulu’nun adının kaldırılması” nedeniyle yapmış olduğu konuşma metni .

Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri, 
“Niğde, İnönü İlköğretim Okulu’nun adının kaldırılması” nedeniyle şahsım adına gündem dışı söz almış bulunmaktayım. 
AKP hükümetinin, “Cumhuriyetle, Türkiye tarihini yazan Atatürk ve İsmet İnönü ile nasıl uğraştığını örneklerle anlatacağım. 
Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, Atatürk ve İnönü adının okullardan kaldırılması konusunda, bakanlık olarak resmi bir emirlerinin olmadığını, her ilde hangi okulun imam hatip ortaokuluna dönüştürüleceğine, o İl Valiliğinin karar verdiğini söylediler. 
Bakanlık yetkililerinin “Bizim ilgimiz yok” demelerine rağmen, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise, imam hatip ortaokuluna dönüştürülecek okullarla ilgili düzenlemenin, Bakanlık Özel Kalem Müdürlüğü’nün 9 Mayıs 2012 tarihli genelgesine göre yapıldığını belirttiler.     
Ülkemizde, her il ve ilçe de tarihi özellikleri olan okullar “Atatürk” ve “İnönü” ismini taşımaktadır.
Bakanlık, Niğde’de “Atatürk” adını taşıyan ilköğretim okulunu, İmam Hatip Ortaokuluna dönüştürmüştür.
Niğde “İnönü İlköğretim Okulu”, velilerin ve halkın tepkilerine rağmen tamamen ortadan kaldırılmıştır. 
İnönü, Birinci Dünya Savaşı’nı vermiş, Cumhuriyeti kurmuş, yeniden inşa etmiş, emperyalizme meydan okumuş, ardından İkinci Dünya savaşını ustalıkla atlatmıştır.
O dönemde Alman İşgali ihtimaline karşı, 1943 yılında Arkeoloji Müzesi’ndeki hazineleri, Niğde Alaaddin Cami’de saklamış, Tarsus’ta, Churchill ile görüşmeye giderken, hazineleri yerinde kontrol etmiş, çalmamış, çırpmamıştır.
Tarihin bu gerçeklerine rağmen, devletin hazinesini sakladığı bu cami, “İnönü tarafından cami ibadete kapatıldı” yalanlarına maruz kalmıştır.
Değerli Milletvekilleri,
Ülkesini satmadan bunca hizmetleri yapmış, tarihi dehaların isminin silinmesi, ismini taşıyan okulların kapatılması son derece art niyetli, sinsice yapılmış, utanç verici bir davranıştır.
Tarihinize saygınız yok ise, size dilimin söyleyeceği bir söz yoktur. Bir gün gelecek, biz bu isimleri, silinen yerlere  altın harflerle tekrar yazacağız.
Bu ülkede satılan devlet mallarının üstüne de kimlerin ismini, ne şekilde yazacağımızı iyi biliyoruz."





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder