RAMAZAN AYINDA BESLENME
Niğde Halk sağlığı Müdürü Dr.Bilgehan ÖZTÜRK'ün Ramazan ayı ile ilgili "Ramazanda Sağlıklı Beslenme" konulu basın açıklaması
Ramazan ayının gelmesiyle
birlikte vatandaşlarımızın sağlık sorunları yaşamamaları amacıyla, Ramazan ayı
süresince oruç tutan kişilerin yeterli ve dengeli beslenme konusunda dikkatli
olmaları gerekir. Oruç tutan kişilerin, gün boyu aç kalacakları düşüncesiyle
iftar ve sahurda çok fazla ve hızlı yemek yemeleri hazımsızlık, mide ağrısı,
kabızlık, kan şekeri ve tansiyonda ani yükselmelere neden olabilir. Bu tür
sağlık sorunları yaşamamak için iftar ve sahurda yavaş ve daha az miktarda
yemek yenilmelidir.
İftar yemeğine çok sıcak veya
çok soğuk olmayan bir çorbayla başlanıp ardından az yağlı yemekler
tüketilmelidir. Ramazan’da yoğurt, meyve veya kararında tatlının tüketilmesi
sağlıklı beslenme açısından önemli bir rol oynar. Sahura kalkmadan oruç
tutulması yaz aylarında aç kalma süresini artırdığı için halsizlik, baş ağrısı,
yorgunluk, tansiyon problemleri, verimsizlik ve depresyona neden olur. Sahurda
da çok yağlı, çok tuzlu ve kızartma türü yiyecekler tüketilmemelidir.
Tok tutması ve ihtiyaçları karşılaması açısından elma, kavun ve karpuz
gibi meyveler tüketilebilir.
Ramazan ayında bol miktarda
sıvı alımına önem verilmelidir. İftar ve sahur arasında bol miktarda su
içilmeli, çok fazla miktarda çay, kahve ve asitli içeceklerin yerine taze
sıkılmış meyve suyu ya da komposto tüketilmelidir.
9 yaşın altındaki çocuklar,
seyahatte olanlar, kalp ve böbrek hastaları, anne adayları, çok yaşlı, Obezite,
Diabet ve Metebolik Hastalığı bulunan kişiler, mide ülseri olanlar ve ağır
enfeksiyon geçirenlerin oruç tutmadan önce aile hekimleri ile mutlaka
görüşmelidir.
Tüm Halkımızın Mübarek Ramazan
Ayını Tebrik Eder Sağlıklı Günler Dilerim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder