22 Kasım 2012 Perşembe


21-28 Kasım Zatürre Ölümlerin Önlenmesi Haftası
Niğde Halk Sağlığı Md. V. Ertan Değirmencioğlu bir açıklama yaptı

             Zatürre, çeşitli mikroplar veya kimyasallar nedeniyle akciğerlerin iltihaplanması demektir. Zatürrede akciğer içindeki hava keseciklerinde iltihabi bir sıvı toplanır. Yaşlılar, altta yatan kalp veya solunum yolu hastalığı olanlar (kronik bronşit gibi), diyabetliler, böbrek yetmezliği olanlar, bağışıklık yetmezliği bulunanlar (AIDS hastaları, doğumsal bağışıklık bozukluğu olanlar gibi) ve alkolikler özellikle risk altındadır. Zatürre, gripten sonra da gelişebilir.
           Konunun önemi nedeniyle her yıl Kasım ayının son haftası Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi Haftası olarak belirlenmiş ve çeşitli etkinlikler düzenlenerek hastalığa karşı mücadelede güncellenen stratejilerle çocuk sağlığı düzeyi daha iyiye götürülmeye çalışılmaktadır.
             ASYE yaygınlığı Kuzey ve Doğu Anadolu bölgelerinde(%33), eğitimi olmayan annelerin çocuklarında (%35), ve sigara içen annelerin çocuklarında (%31) diğer çocuklara göre daha yüksektir. Akut solunum yolu enfeksiyonlarından  zatürre geçiren çocuk sayısı az olmakla beraber ölümler en çok zatürreden olmaktadır.
 Bu belirtilere dikkat!
Zatürrenin belirtileri arasında öksürük, balgam (genellikle koyu renkli), ateş, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve kimi zaman kan tükürme bulunur. Bazen “tipik olmayan zatürre” söz konusudur. Bu durumda ateş fazla ön planda değildir. Baş, vücut ve eklem ağrıları, hatta karın ağrısı olabilir. Öksürük ya kurudur ya da az miktarda balgam çıkarılır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder