13 Kasım 2012 Salı


DÜNYA KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) GÜN (14 KASIM )
Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan ÖZTÜRK hastalıkla ilgili açıklamalarda bulundu.
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ( KOAH ), tüm dünyada 4. ölüm nedeni olan, her yıl yaklaşık 3 milyon kişinin ölümüne yol açan ve yaygınlığı giderek artmakta olan kronik hava yolu hastalığıdır.
Ülkemizde de 5 milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiği ve her yıl 26 bin vatandaşımızın bu hastalıktan öldüğü tahmin edilmektedir

KOAH Nedir?
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) , amfizem ve kronik bronşiti kapsayan bir hastalık grubudur. Bulaşıcı bir hastalık değildir, çocuklarda görülmez Hastalığın oluşumunda en önemli neden sigara içimidir. Sigara ve tütün ürünleri kullanan kişilerin yaklaşık %15-20’sinde KOAH gelişmektedir. Dünyada ve ülkemizde sık görülen ve yaygınlığı giderek artan bir hastalıktır. 
KOAH erken dönemde saptanırsa, akciğerlerinizin daha fazla zarar görmesini engeller ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak önlemleri alabilirsiniz.
Halk Sağlığı Müdürlüğümüz bünyesinde Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Ve Kronik Durumlar Birimi kurulmuştur. Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr.Ertan DEĞİRMENCİOĞLU başkanlığında Türkiye Kronik Hava Yolu Hastalıklarını (Astım-KOAH) Önleme ve Kontrol Programı İl Kurul Toplantıları yapılmakta olup 4 ayda bir kurul tekrar toplanmaktadır. Toplantıda bir dizi kararlar alınmakta ve Birim koordinasyonunda alınan kararlar uygulanmaktadır.
                                                                                                  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder