6 Kasım 2012 Salı


ORGAN BAĞIŞI HAFTASI
(03-09 KASIM 2012)
 NİĞDE İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR.ALİRIZA ERDOĞAN HAFTA İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARA BULUNDU
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sağlık sorunlarından birisi organ naklidir. Görev yapamayacak kadar hasta ve hatta vücuda zarar veren organın sağlamı ile değiştirilmesi işlemine organ nakli denilmektedir. Bazı hastalıklar vardır ki tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkündür. Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı tüm dünyada ve ülkemizde her geçen gün artmaktadır. Hastaların çoğu organ ve doku nakli beklerken hayatını kaybetmektedir. (Avrupa Birliğine bağlı ülkelerde doku ve organ verici sayısı ortalama 1 milyonda 19.6 iken Ülkemizde 4.6’dır.)
Türkiye'de birçok Devlet ve Üniversite Hastanesinde organ bağışı işlemleri yapılmaktadır. On sekiz yaşını doldurmuş ve doğru ile yanlışı ayırabilme yeteneğine sahip herkes, başta kalp olmak üzere, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar; kalp kapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokuları bağışlayabilmekte ve bunlar günümüz tıp teknolojisinde nakledilebilmektedir. Bağışlanan organları alacak hastalar, öncelikle kan grubu ve doku uyumuna yaş, boy, kilo gibi kriterlere ve tıbbi aciliyet durumuna göre belirlenir. Bu işlemler yapılırken ırk, din, cinsiyet ayrımı yapılmaz. Organ bağışında bulunan kişiler istedikleri zaman bağıştan vazgeçebilirler.
Organ bağışının dini yönden sakıncası olmadığı Diyanet İşleri Başkanlığınca daha önce kamuoyuna açıklanmıştır. Organ Bağışı İşlemleri; Sağlık Müdürlüklerinde, Hastanelerde, Emniyet Müdürlüklerinde (Ehliyet alımı sırasında), Organ Nakli Yapılan Merkezlerde, Organ nakli ile ilgilenen Vakıf, Dernek vs kuruluşlarda yapılabilir.
Organ bağışında bulunan kişiye organ bağışı kartı düzenlenir. Bu kartı 2 tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir. Organ bağışı yapanların, bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri daha sonra çıkabilecek problemleri önlemek açısından önemlidir. Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağışı kartını daima yanında taşıması, organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır. Kişi organ bağışından vazgeçtiği anda organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmeli ve bu kararını ailesine bildirmelidir.
Bağışlanan organların nakledilmesi, Sağlık Bakanlığı'nın denetim ve gözetiminde, bilgisi dahilinde gerçekleştirilir. Çeşitli kurum ve kuruluşlar, zaman zaman organ bağışı kampanyaları düzenlemektedir. Niğde İl Sağlık Müdürlüğü olarak 03-09 Kasım Organ Nakli haftasında çeşitli etkinlik ve programlar düzenlemekteyiz. Amacımız organ bağışı konusunda toplum bilincini oluşturmaktır. Türkiye genelinde binlerce hasta organ beklemekte ölümle yaşam arasındaki çizgide hayata umutla tutunmaya çalışmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder