Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan ÖZTÜRK Hafta ile ilgili bilgi verdi.
1-7 HAZİRAN İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARININ ÖNLENMESİ
HAFTASI
İyot insan vücudunda çok az miktarda bulunan, normal
büyüme ve gelişme için gerekli olan bir
mineraldir. İnsan vücudunda beyin ve
sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi, vücut ısısı ve enerjisinin devamı
için gerekli olan tiroid hormonlarının önemli bir bileşenidir. Bu hormonlar
vücudun tüm sistemlerinin büyüme ve gelişmesi için gereklidir. Besinlerle iyot
yetersiz alındığında iyot yetersizliği hastalıkları görülmektedir.
İyot eksikliği önlenebilir zeka geriliğinin en önde gelen
nedenlerinden birisidir ve kişiyi anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca
olumsuz olarak etkileyen bir durumdur.
Kişi her gün alması gereken iyotu alamadığından yaşamın her
döneminde sağlık sorunları ortaya çıkar.
İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin
gözlendiği risk grupları; doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve
çocuklardır. Bebek ve çocuklarda; büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin
akranlarına göre en az 13.5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul
başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her yaşta
guatr iyot yetersizliğinin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece
birkaçıdır.
İyot yenilen gıdalardan ve içilen sulardan alınır. Deniz
ürünlerinde (balık, yosun gibi), toprakta yeterli miktarda iyot bulunduğunda
et, süt, yumurta ile tahıllarda ve diğer gıdalarda da bulunmaktadır. Birçok
ülke, yıllar önce sofrada tükettikleri tuzlara iyot katarak bu sorunları
ortadan kaldırmıştır. Evlerde iyotlu tuz tüketilmesi, ülkemizde iyot
yetersizliğine bağlı hastalıkların yok edilmesi ve çocuklarımızın okul başarılarının
yükseltilmesi çabalarına büyük katkı sağlayacaktır. İyot yetersizliği, neden
olduğu hastalıklardan dolayı toplumun sosyal-ekonomik gelişmesini de
etkilemektedir.
İyotlu
tuz ülkemizde besin satışı yapılan her yerde bulunmaktadır ve sağladığı yararların yanında fiyatı çok
ucuzdur. Son yıllarda, Sağlık Bakanlığı ve UNİCEF’in gösterdiği çabalarla
ülkemizde de sofra tuzlarına iyot katılması zorunlu hale getirilmiştir.Ancak bu
tuzlarda bulunan iyot; gün ışığında, fazla nemde ve yüksek sıcakta azalmaktadır.Bunu
önlemek için; İyotlu tuz, koyu renkli, kapaklı bir kapta veya dolap içinde ışık
almayacak şeklinde saklanmalıdır, Saklandığı yer nemli olmamalıdır, Bu tuzda
bulunan iyotun yemek pişirilirken kaybolmaması için tuz, yemek ateşten indirilirken
konulmalı veya sofrada yerken eklenmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder