Niğde Halk Sağlığı Müdür V. Dr. Ertan DEĞİRMENCİOĞLU Hafta ile ilgili
açıklamada bulundu
Gizli Tuza Dikkat Edelim
“Bakanlığımız
tarafından 2011 yılından beri ‘Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması
Programı’ yürütülmektedir. Söz konusu program kapsamında fazla tuz tüketiminin
sağlık üzerine olumsuz etkileri konusunda kamuoyu oluşturmak amacıyla, her yıl
farklı tarihlerde ‘Dünya Tuza Dikkat Haftası’ etkinlikleri yapılmaktadır.
Ülkemizde kişi
başı günlük tuz tüketimi 18 gramdan 15 grama düşmüştür ancak halen sağlığı
olumsuz etkileyebilecek düzeydedir. Yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek
hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser
türlerinden korunmak ve kemik sağlığını korumak amacıyla tüketilmesi gereken
tuz miktarı günlük 5 gramı (1 tepeleme çay kaşığı ve ya 1 silme tatlı kaşığı)
geçmemelidir.
Tuz tüketiminin
azaltılması için öneriler:
*Ambalajlı
besinlerin besin etiketinde yer alan mono sodyum glutamat, sodyum nitrat,
sodyum bikarbonat, sodyum sitrat, sodyum askorbat vb. tüm sodyumlu bileşiklere
dikkat edilmelidir. Çünkü bunlar besinin tuz/sodyum içeriğini artırmaktadır.
* Besinlerin
bileşiminde sodyum bulunduğundan, yemek hazırlama, pişirme, tüketim sırasında
tuz ilavesinden kaçınılmalıdır.
* Hazır soslar,
atıştırmalık ürünler ve paketlenmiş yiyecekler, tuzlanmış kuruyemişler, turşu
ve salamuralar, konserveler, mineralli içecekler yüksek miktarda tuz içermeleri
nedeniyle az tüketilmelidir.
* Salamura
ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için yıkama, suda bekletme gibi işlemler
uygulanabilir.
*Ambalajlı
tüketime sunulan yiyeceklerin içeriği etiketlerden okunmalı, tuzsuz ya da tuzu
azaltılmış ürünler; tuz ve tuz yerine geçen maddelerin miktarları düşük olan
ürünler tercih edilmelidir.
* Tuz yerine,
soğan, sarımsak, baharatlar, limon, sirke, biber vb doğal lezzet arttırıcılar
kullanılmalıdır.
Tuz tüketiminin
azaltılması konusunda ısrarlı davranıldığında başarıya ulaşmak mümkündür.
Sağlıklı günler
dilerim.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder