31 Mart 2016 Perşembe

Koyun Yetiştiriciliği, Besleme ve Hastalıkları Paneli Düzenlendi


Niğde Üniversitesi ve Niğde İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin Ortaklaşa Düzenlediği “Koyun Yetiştiriciliği, Besleme ve Hastalıkları” konulu panel Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1299’da gerçekleştirildi.
Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Ulutaş’ın panel başkanlığını yaptığı; Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erganiş, Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Ayhan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Ali Ayar’ın panelist olduğu programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Şener, il müdürleri, akademik personel ve davetliler katıldı.
Programın açılış konuşmasını Niğde İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erdoğan Yılmaz yaptı. Yılmaz; “Niğde İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği olarak Halk Eğitim ve İŞKUR’la birlikte düzenlemiş olduğumuz Sürü Yöneticisi Benim kursları açılmış ve bu çerçevede toplam olarak 405 kursiyere sertifikaları verilmiştir. Bu sertifikalar neticesinde iş istihdam olanağı sağlanmıştır.
Birlik olarak ilimizde 2011 yılında merkezde 1. Halk Elinde Ülkesel Akkaraman Islah Projesi, 2012 yılında ilimiz Bor ilçesinde 2. Akkaraman Ülkesi Küçükbaş Hayvan Islahı, 2015 yılında yine Ulukışla ilçesinde Ülkesel Halk Elinde Kıl Keçisi Islah Projesi. 2013 yılında Çamardı İlçesi Halk Elinde Ülkesel Küçükbaş Akkaraman Islah Projesi devam etmekte olup toplam 30.000 Akkaraman anaç koyun ve 1.500 akkaraman damızlık koç ile birlikte ıslah çalışması devam etmektedir. Ayrıca Ulukışla İlçesinde 300 baş Teke ve 6.000 baş anaç kıl keçi ile ıslah çalışması devam etmekte olup bu ıslah çalışmalarına ait damızlıklarda damızlık seçiminde 8.862 adet diş kuzular damızlık olarak ayırtılmıştır. Ayrıca 3.073 adet erkek kuzu damızlık koç adayı olarak ayırtılmış ve hayvan sayısında toplam 11.935 adet damızlık akkaraman koyun ve koç adayında artış meydana gelmiştir.
Kıl keçisinde ise 2012 yılından bu tarafa 2.401 adet dişi oğlaklar ve 768 adet damızlık erkek oğlaklar ıslah projesinde damızlık olarak artış sağlanmıştır. İmkân verildiği takdirde önümüzdeki yıllarda ıslah sayısının 6.000 den 10.000 e çıkartılması halinde ülkemiz hayvancılığında önemli ölçüde damızlık artışları meydana gelecektir” dedi.
Erdoğan Yılmaz’ın ardından sözü panele başkanlık yapan Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Ulutaş aldı. Prof. Dr. Ulutaş panelin önemine değindi ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Koyun ve keçi yetiştiricileri; kendi aralarında organize olarak damızlık küçükbaş hayvan yetiştirmek üzere İller bazında teşkilatlanarak 80 İlimizde kuruluşunu tamamlamıştır diyerek sunumuna geçen Prof. Dr. Veysel Ayhan; “ Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği ise 16 Haziran 2006 tarihinde kurulmuş olup merkezi Ankara’dır. Türkiye genelinde 220 binin üzerinde üyesi, 800 ‘e yakın personeli ve yönetim kadrosuyla, 45 milyon civarında hayvan varlığına sahip Ülkemizin kırsal alanlar dikkate alındığında en büyük sivil toplum örgütlerinden biridir. Yüksek kalitede ve ülke ihtiyacına cevap verecek damızlık koyun ve keçi yetiştirmek suretiyle ülke ekonomisine, sosyal ve çevre yönüyle de faydalar sağlamak gibi bir vizyona sahiptir.
Veysel Ayhan konuşmasının devamında; halk elinde koyun keçi ıslahı ülkesel projesi, sürü yönetimi elemanı benim projesi konularına değinerek, Merkez Birliğinin ilk kez ülkemiz genelini kapsayan Türkiye Küçükbaş Hayvancılık Çalıştayı gerçekleştirdiğini ifade etti. Ayrıca yapılan birlik ve işletme ziyaretleri, yurt dışı teknik incelemeleri, düzenlenen konferans panel ve toplantılar hakkında bilgi verdi.
Panelin ikinci konuşmacısı Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Erganiş ise Koyun-Keçilerde Önemli Hastalıklar ve Koruyucu Aşılamalar” başlıklı konuya değindi.
Prof. Dr. Osman Erganiş ayrıca; biyogüvenlik, sürü sağlığı yönetimi, biyogüvenlik sürü sağlığı yönetimi ve programlı aşılama, sürü sağlığı yönetimi ve programlı aşılama koyunculukta biyogüvenlik, sürü sağlığı yönetimi ve programlı aşılama konularına da sunumunda yer verdi.

Panelde son konuşmayı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Ali Ayar yaptı. 


Soru cevap bölümünün ardından panel başkanına ve panelistlere rektör yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Şener tarafından teşekkür belgesi verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder