30 Mart 2016 Çarşamba

NİĞDE İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ DÜZENLENEN ETKİNLİKTE FARELERE SAVAŞ AÇTI
Niğde İl Müdürlüğü tarafından Ovacık Köyünde Tarla Faresi ile toplu mücadele ekinliği düzenledi.
Çiftçilerin önemli gelir kaynaklarından olan ve aynı zamanda il ekonomisine ciddi katkı sağlayan Hububat ve Meyve Ağaçlarını tarla farelerinden korumak için  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı.
 Düzenlenen Etkinliğe İl Müdürü  Murat TÜRKMEN, İl Genel Meclis Başkanı Mahmut PEŞİN,  Patates Araştırma Enstitü Müdürü Vekili Murat NAM,  Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Mustafa SAĞ, Niğde Toprak Mahsulleri Ofisi Amiri Vedat SAVAŞIR, Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli KENAR,  İl Müdürlüğü İdari kadrosu ile Ziraat Mühendisleri,  Köy Muhtarı ve çok sayıda çiftçiler katıldı. 
  Konu İle İlgili İl Müdürü Murat TÜRKMEN; Bu sene Niğde ilimizde ve  İç Anadolu Bölgesinde tarla faresi populasyonu çok fazla oldu. Bu durum Ziraat Mühendislerimiz tarafından tarla kontrolleri sırasında tespit edildi.  Tarla Farelerinin tarlalarda ve bahçelerde büyük ölçüde artış göstermesi üzerine İl Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri tarafından Niğde genelinde tarla farelerine karşı çiftçilerle birlikte mücadele başlattık.
FARELER BASKI ALTINDA TUTULUYOR: Kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılanlar; doğal dengenin bozulmadığı ortamlarda tarla farelerini baskı altında tutarlar. Bu doğal düşmanları korumak için, avlanmamak ve gereksiz ilaç kullanmamak gereklidir. Derin toprak işleme, münavebe, tarla temizliği, delikleri su ile doldurmak, kapan kurmak ta önemli mücadele yöntemleridir. Kimyasal mücadelede ise en etkili dönem; kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları ilkbahar ve ayrıca geç sonbahardır. Tarlada 25 m2'de 5 işlek delik sayıldığında mücadele gerekir. Her işlek beslenme deliğine 3-5 adet zehirli yem, tahta kaşık ile bırakılır. Çinko-fosforla hazırlanan yemden yiyen farenin sinir sistemini felç olur ve iç kanama geçirerek deliğin içinde ölür. Uygun olmayan ilaçlarla hazırlanan yemler ise; farenin dışarıda ölmesine sebep olup, bunları yiyen diğer hayvanları da öldürerek yaban hayatını yok etmektedir. İlaçlama sonrasında tarlalar gezilip, fare ölüleri toplanarak imha edilmelidir.  Çiftçilerimizin büyük oranlarda zarar görmelerini önlemek için mutlaka toplu ve tarama mücadele yapmaları şarttır. Tarla faresi ile mücadelede kullanacakları zehirli yem temini için üreticilerimizin İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaatları gerekmektedir." Dedi.
        Etkinliğe katılan İl Genel meclis Başkanı Mahmut PEŞİN ise  2015 yılında tarımsal projeler için bir çok alanda İl Tarım Müdürlüğüne yardımcı olduklarını bunlardan bir tanesinin de Fare Mücadelesi için Zehirli Yem Hazırlama Tesisi olduğunu söyledi.  Tarla Fareleri  ile daha etkin mücadele edilmesi için İl Özel İdare Kaynakları ile Fare Zehiri Hazırlama ve Paketleme Tesisi Kurdurduklarını bu tesiste el değmeden çiftçilerin kullanmasına yönelik fare zehirleri hazırlandığını ve çiftçilerin bu konuda ki taleplerinin anında karşılandığını söyledi.
   Ziraat Odası Başkanı Veli KENAR ise etkinlikte; İl Tarım Müdürlüğü, İl Genel Meclis Başkanlığı ve diğer kurum ve kuruluşlar ile koordineli çalıştıklarını, kış eğitimlerinde de Ovacık Köyüne gelmiştik. O zaman çiftçilerimiz Tarla Faresi ile toplu mücadele talep etmişlerdi. Şuan onu gerçekleştiriyoruz. Çiftçilerimizin üretim alanlarında maliyetlerini azaltmaya yönelik ürünlerini daha yüksek fiyatlara satmaya yönelik depolama olsun, teknolojik destek olsun, SMS olsun bir çok hizmeti yapma gayretindeyiz dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder