21 Şubat 2017 Salı

Mevzuat Niğde gibi sahipsiz iller için mi

CHP MİLLETVEKİLİ GÜRER NİĞDE’DE OLUŞTURULMAYAN MÜDÜRLÜKLERİ SORDU BAKAN MEVZUAT DEDİ.
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer; “komşu illerde  yer alıp Niğde’de bulunmayan ya da kapanan müdürlükleri” yazılı soru ile hükümete sordu. Gümrük, Adalet, Tarım Bakanlığı, TÜİK, TSE ve benzer kamu müdürlükleri ya Niğde’den taşındı ya da kurulmadı.” Bunun nedenini bakanlardan yazılı istedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu soruyu mevzuatla yanıtladı. Gürer; “Bu mevzuata uymayan müdürlüklerin herhangi bir ilde var olup olmadığını da Bakan’a yeniden soracağını ” ifade etti. “Mevzuat Niğde gibi sahipsiz iller için mi öncelikle uygulanmaktadır?” dedi.
Gürer’in sorusuna yanıt veren Çalışma ve Soysal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu şöyle dedi; “ 3046 sayılı Kanunun "Taşra teşkilatına ilişkin esaslar" başlıklı 17 nci maddesinde; "Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının taşra teşkilatı, bu Kanunla birlikte teşkilat kanunları, İl İdaresi Kanunu ile belirlenen esas ve usullere göre kurulur.
Taşra teşkilatının kurulmasında aşağıda belirtilen esaslara uyulur:
Bölge, il ve ilçe kuruluşları görev ve hizmet alanlarının sosyal, ekonomik özelliklerine, nüfus ve coğrafî durumuna, görev ve hizmetlerin niteliklerine ve ihtiyaca göre farklı tip ve statüde kurulabilir ve bunlara farklı yetkiler verilebilir.
Bakanlıkların ve bağlı kuruluşların, bölge, il ve ilçelerde, bakanlık veya bağlı kuruluşu temsil edecek şekilde tek bir taşra teşkilatı kurmaları esastır. Ancak bu şekilde teşkilat kurmanın ekonomik olmaması, hizmetlerin mahiyet itibariyle tek bir il kuruluşu bünyesinde birleştirilmesine imkân bulunmaması veya başarılı ve verimli çalışmaları görülen taşra birimlerinin aynen muhafaza edilebilmesi gibi gerekçelerle bakanlıkların ana hizmet birimleri ve bağlı kuruluşları, ayrı il ve ilçe müdürlükleri de kurabilirler. Bu şekilde kurulan il ve ilçe müdürlüklerinin görev, yetki ve sorumlulukları birbirleriyle ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilişkileri kuruluş kararnamesinde gösterilir.
Merkezi idarenin taşra teşkilatı kurma yetkisi kurum ve kuruluşların kendi kanunlarında belirtilir. Kanunlarında bu konuda açıkça yetki bulunmayan bir kurum veya kuruluş taşra teşkilatı kuramaz.
Sürekli görev veya hizmet yapacak taşra teşkilatı ihtiyaçlara ve hizmetin özelliklerine göre bölge, il ve ilçe kuruluşları olarak, ilgili merkez teşkilatının teklifi üzerine Devlet Planlama Teşkilatı ile Devlet Personel Başkanlığının görüşleri alınarak Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulur, kaldırılır veya değiştirilir.
Ülke düzeyinde yerine getirilmesi gereken hizmetler için, taşra teşkilatının il ve ilçe kuruluşu şeklinde düzenlenmesi esastır. Ancak bu hizmet alanlarında bölgedeki illerin tamamına destek sağlayacak nitelikte bölge kuruluşları kurulabileceği gibi, bölgenin bütün illerinde veya birkaç ilinde görev ve hizmet yapacak şekilde de bölge kuruluşları kurulabilir.
Görev veya hizmet Özellikleri sebebiyle bölge kuruluşları ve bunların merkezlerinin bulunacağı yerler ile Bölge Müdürlüklerine dâhil olacak iller kuruluşlarına ait Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenir.
Kalkınma plan ve programları çerçevesinde, geçici taşra teşkilatı; görev veya hizmet süresi belirtilmek şartıyla ilgili bakanlığın teklifi üzerine ortak kararname ile kurulur. Bu Kararname Resmi Gazete ‘de yayımlanır ve bu teşkilat görevleri sona erince kaldırılır. Geçici taşra teşkilatının görev ve hizmet sürelerinin uzatılması bu fıkradaki usule tabidir.
Acil ve olağanüstü hallerde bir bakanlık Başbakana bildirmek ve yukarıdaki fıkra esaslarına göre gerekli işlemleri sonradan tamamlamak kaydı ile geçici taşra teşkilatı kurabilir.
Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının taşra teşkilatı kendi kanunlarında belirtilen usule, kendi kanunlarında bir usul yok ise bu maddedeki usule göre kurulur. " ifadesine yer verilmiştir.
Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde, taşra teşkilatı kurulmasına ilişkin yetki ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilat kanunlarında taşra teşkilatı kurulabileceğine dair hüküm bulunması ve kamu kurumlarının da bu hususta ihtiyaç duyması halinde mümkün bulunmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder