28 Şubat 2017 Salı

PRİM BORÇLARINI YAPILANDIRAN 1.613.090 KİŞİ



CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi CHP Merkez Emek Büroları Yöneticilerinden Ömer Fethi Gürer   prim borçlarının yapılandırılması ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na yönelttiği soruyu bakan yanıtladı.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer sorusunda şöyle dedi; “6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında Sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, ödenmesi imkânı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, genel sağlık sigortası priminin asılları ile bu alacaklara Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın belirtilen sürede ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçileceği açıklanmıştı. Bu uygulamalardan kaç kişi yararlanmıştır? Gecikme cezası ve gecikme zammından toplam vazgeçilen tutar nedir? Bu uygulamaya rağmen yukarıda ifade edilen borçları yapılandırmayan kişi sayısı kaçtır?” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Soruyu şöyle yanıtladı; “12.01.2017 tarihi itibariyle, Kurum veri tabanında yapılmış olan sorgulamaya göre; 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında prim borçlarını yapılandıran 1.613.090 kişi bulunmaktadır. Diğer taraftan, 6770 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 26 ncı maddesiyle, 6736 sayılı Kanuna eklenen Geçici 2 nci maddeyle yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek Kanun hükümlerini ihlal edenler, ihlale neden olan tutarları, ödemeleri gerektiği tarihten maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar (bu tarih dâhil) geçen süre için geç ödeme zammı ile birlikte 2017 yılı Mayıs ayı sonuna kadar ödemeleri şartıyla Kanun hükümlerinden yararlandırılması imkânı ile Kanun kapsamında 2017 yılının Ocak ayından itibaren ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süreleri, 11 inci maddenin onuncu ve on birinci fıkralarına göre ödenecek taksitler hariç olmak üzere, taksit ödeme sürelerinin bitim tarihinden itibaren dörder ay uzatılarak ödenmesi imkânı sağlanmıştır” dedi.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORÇLARINI YAPILANDIRAN 152.429 KİŞİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in “6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunla, Genel Sağlık Sigorta borçlarını 2016 Haziran ve önceki dönemlere ait prim borçları gecikme cezası ve gecikme zamları silinerek borç aslını vade farkı uygulanmaksızın peşin veya 12 aylık eşit taksit şeklinde ödenmesi için başvuru sayısı kaçtır? Başvuruda bulunmayan ve borcu süren kaç kişidir?” Sorusunu da bakan yanıtladı.
Çalı; “12.01.2017 tarihi itibariyle Kurum veri tabanında yapılan sorgulamaya göre; 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunla genel sağlık sigortası borçlarını yapılandıran 152.429 kişi bulunmaktadır.
Diğer taraftan, 6770 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 26 ncı maddesiyle, 6736 sayılı Kanuna eklenen Geçici 2 nci maddeyle yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek Kanun hükümlerini ihlal edenler, ihlale neden olan tutarları, ödemeleri gerektiği tarihten maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar (bu tarih dâhil) geçen süre için geç ödeme zammı ile birlikte 2017 yılı Mayıs ayı sonuna kadar ödemeleri şartıyla Kanun hükümlerinden yararlandırılması imkânı ile Kanun kapsamında 2017 yılının Ocak ayından itibaren ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süreleri, 11 inci maddenin onuncu ve on birinci fıkralarına göre ödenecek taksitler hariç olmak üzere, taksit ödeme sürelerinin bitim tarihinden itibaren dörder ay uzatılarak ödenmesi imkânı sağlanmıştır” dedi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder