22 Şubat 2017 Çarşamba

SİCİL AFFI NE ZAMAN UYGULANACAK

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi GÜRER TBMM’de Sicil Affının yasallaşmasına ilişkin uygulamada sorunların bulunduğunu söyledi.
TBMM’de söz alarak esnafın sorunlarına değinen Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yaptığı konuşmada şöyle dedi; “Esnaflarımızın sorunu giderek derinleşmektedir. Kapanan iş yerlerinin yanında icralık borçlarla çok sayıda esnaf mağdurdur. Kredi ile Hükûmet vaatleri, katı kurallar esnaflar için çözüm olmamaktadır. Krediden sınırlı esnaf yararlanabilmektedir.
27 Ocakta Resmî Gazete ’de yayımlanıp yürürlüğe giren sicil affı banka şubelerinde hâlen uygulamaya alınmamıştır. Karşılıksız çek, protestolu senet, gecikmiş kredi kartı ve diğer kredilerle ilgili düzenlemeler bir an önce uygulanmalıdır. Sicil affı için bankalarla görüşen esnafa "Müdürlükten bir talimat gelmedi." denmekte ve geri gönderilmektedir”dedi.
ESNAF PERİŞAN
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer kapanan iş yerlerine de dikkat çekti  “esnaf zor durumda hükümet acil çözümler üretmeli” diye konuştu. Gürer şöyle dedi; “ Niğde ilinde üç yılda 4.663 iş yerinin kapanıp 17.857 kişinin işsiz kaldığı Çalışma Bakanının yazılı yanıtıyla ortaya çıkmıştır. Niğde'nin esnafı ekmek parası kazanabilmek, borçlarını ödemek, söz verilen krediden yararlanıp kapısını açık tutmak için uğraşı içindedir. Esnaflarımızın sorunlarıyla Hükûmetin ilgilenmesini ve bunların çözümü için de acil çözümler üretilmesini temenni ediyoruz ”dedi.
BAKAN ŞİMŞEK’E DE SORDU
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Kanun tasarısı görüşmelerinde konuyu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e de soru olarak yöneltti. Gürer-“ Sicil affı Meclisten geçti ancak bankalara bu yönde bir bildirim gitmediği için vatandaş banka kapısından dönmektedir. Bu uygulamada kredi yapılandırması için bankaya gidildiğinde ne zaman dönülmeyecektir, bununla ilgili tarih verebilir misiniz?” dedi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek-“ Sicil affı konusu: Tabii, burada yüce Meclisimiz bir düzenleme yaptı, bu bütün bankalar için bağlayıcı ama bankaların kime ne ölçüde kredi verip vermeyeceği hususu apayrı bir konudur. Yani, sicil affının varlığı veya sicilin temizlenmiş olması tek başına kredi verilebilir olup olmadığını sağlamayabilir. Dolayısıyla, bankalar risk değerlendirmesini yaparlar, teminata bakarlar, ona göre kredi verip vermeyeceklerine karar verirler.” dedi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder