27 Şubat 2017 Pazartesi

CHP MİLLETVEKİLİ GÜRER ,ÇOCUK İŞÇİLERİ BAKANA SORDU  
"27 İŞYERİNE CEZA KESİLMİŞ”


CHP Niğde Milletvekili ve KİT komisyon Üyesi, CHP Emek Büroları Merkez Yöneticilerinden Ömer Fethi Gürer çalışma yaşamı ile ilgili sorunları gündeme getirmeye devam ediyor.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yazılı soru önergesinde şöyle dedi.- “Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi Madde 1- 'On sekiz yaşına kadar her insan çocuk sayılır.' denilmektedir. 2012 yılında yasalaşan 4+4+4 yasası ile zorunlu ilköğretim dönemi 6-13 yaş aralığına çekilmiştir. Ortaokulun bitiş yaşı çocuk işçiliğinin yaygınlaşmasına neden olmakta ve fiilen çalışma yaşı 13'e düşmektedir. Çünkü yoksulluk erken yaşta çalışmayı zorlamaktadır. Araştırma ve verilere göre 6-17 yaş grubundaki çalışan çocukların önceliği aile bütçesine katkıda bulunmaktır. Çocuk işçilerin kayıt altında olanlarının sayısı kaçtır? Kayıt dışı çalıştırılan çocuk işçilerin tespitine yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır? Özellikle tarımda çalıştırılan çocuk işçilere yönelik yaşam, iş koşulları ve ücretlerine yönelik bir çalışma yapılmış mıdır? Son beş yılda iş kazaları sonucu ölen çocuk işçi sayısı kaçtır? Çocuk işçi ölümlerine neden olan durumlarla ilgili ne gibi çalışmalar ya da cezai önlemler alınmış ve uygulanmıştır?
Çocuk işçilerin çalışma sürelerinin haftalık 40 saati aştığı bilinmektedir. Bu durumu sonlandırmak amacı ile ilgili bir yaptırım uygulanmış mıdır?
Kaçak çocuk işçi çalıştıran kişi ve kurumların varlığı saptanmış mıdır? Uygulanan caydırıcı bir önlem mevcut mudur? Çocuk işçilerin çalışma koşulları ile ilgili yapılmış denetim sayısı ve denetim sonucu yapılan uygulama nedir? Ağır işlerde ve çocukların bedenen gelişmesini ya da sağlıklarını etkileyecek işlerde çalışmalarının önlenmesine yönelik denetim ve kontroller yapılmakta mıdır? ”dedi.
27 İŞYERİNDE İŞYERLERİ HAKKINDA 38.405 TL İDARİ PARA CEZASININ UYGULANMASI
Çalışma ve Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yazılı soruya verdiği yanıtta şöyle dedi.-“ Bakanlığımızca ülke genelinde kayıt dışı istihdamla mücadele faaliyetleri yürütülmekte, bu faaliyetlerin önemli bir bölümünü de yoğun ve yaygın biçimde alanda yapılan denetim faaliyetleri oluşturmaktadır.
Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen inceleme ve soruşturmalarda çocuk ve genç işçiler öncelikli risk grubu olarak belirlenmektedir. Çocuk ve genç işçilere ilişkin şikâyet veya ihbarlar ise program dışı teftiş, inceleme ve soruşturmalar kapsamında öncelikli olarak değerlendirilerek teftiş kapsamına alınmaktadır.
4857 sayılı İş Kanununun "Çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağı" başlıklı 71'inci maddesi ile "Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" hükümleri gereğince 2015 yılında yapılan teftişler sonucunda, 27 işyerinde 4857 sayılı Kanunun 104'üncü maddesine muhalefet edildiği tespit edilmiş olup, bu işyerleri hakkında 38.405 TL idari para cezasının uygulanması istenilmiştir.
Bakanlığımız ile Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ortaklığında 2012 yılından beri "Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi" yürütülmektedir. Proje çerçevesinde Fındık tarımında çocuk işçiliğini önlemek için yerel kapasite büyük ölçüde artırılmış, Ordu'da Mevsimlik tarım işçilerinin konakladığı dört merkezde ve 2015'te dahil edilen Düzce ilinde Akçakoca ve Çilimli ilçelerinde, Sakarya ilinde Hendek ilçesinde doğrudan çocuklara yönelik eğitim desteği ve yaz okulu hizmeti sağlanmış, ailelere yönelik bilinç artırma çalışmaları yapılmıştır.
2015 Kasım ayı itibarıyla 17 yaşına kadar çalıştırılan aday çırak, çırak, stajyer öğrenciden oluşan kayıtlı işçi sayısı 401.464'tür.”dedi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder