27 Nisan 2017 Perşembe

Risk gruplarında zatürreye karşı en büyük silah aşı

Zatürre aşısı 65 yaş üstü yetişkinlere ve risk gruplarına ücretsiz


Türkiye'de en fazla ölüme neden olan enfeksiyon hastalığı zatürre 

24-30 Nisan Dünya Aşı Haftası nedeniyle görüş bildiren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Sayıner, aşıların özellikle yaşlı ve çocukların zatürreden korunmasında çok etkili olduğunu, ancak yetişkin aşılaması konusunda yeterli toplumsal bilincin olmadığını vurguladı. Prof. Dr. Abdullah Sayıner, Sağlık Bakanlığı'nın risk grubundaki yetişkinlere ücretsiz zatürre aşısı yapılması konusunda aldığı kararın olumlu bir adım olduğunu belirtti.
Zatürrenin “akciğer iltihabı” olarak tanımlanabileceğini belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Sayıner, zatürre hakkında şunları söyledi: “Vücudumuzun savunma sistemi normal koşullarda mikropların akciğerlere ulaşmasına engel olur. Mikroplar akciğerlere bir şekilde ulaşsa da, akciğerdeki savunma sistemleri onları temizler. Ancak bu savunma sistemlerinin yeterince güçlü olmadığı bazı kişilerde mikroplar akciğerlere yerleşebilir ve orada çoğalarak iltihaba, yani zatürreye neden olabilir. Her yıl 100 ila 500 kişiden biri zatürreye, ya da diğer adıyla pnömoniye yakalanmaktadır. Bu oran 0-5 yaş grubunda ve 55 yaş üzerinde daha da fazladır. 55 yaştan itibaren sıklığı gittikçe artar ve ileri yaşlarda çok yüksek oranlara ulaşır. Bunun nedeni bu yaş gruplarının bağışıklık sisteminin daha güçsüz olmasıdır. Zatürre, ya da genel anlamda alt solunum yolu enfeksiyonları, en fazla ölüme yol açan hastalıklar arasında 3 ila 4. sırada; ölümle sonuçlanan enfeksiyon hastalıkları arasında ise 1. sıradadır, ki bu da zatürrenin Türkiye'de önemli bir sağlık sorunu olduğunu göstermektedir.”
Kronik hastalıklar bağışıklık sistemini etkileyerek zatürre riskini artırır
Kronik akciğer, kalp, böbrek hastalıkları, KOAH, astım, kalp veya böbrek yetmezliği, diyabet ve siroz gibi tüm kronik hastalıkların vücudun genel dengesini bozarak bağışıklık sisteminin gücünü düşürdüğünü belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Sayıner, bu gibi hastalıkların varlığında enfeksiyon riskinin arttığını belirtti. “Bu nedenle yaşın yanı sıra, kronik hastalıklar da, zatürre açısından risk faktörü olarak değerlendirilmelidir. Bu hastalıklara sahip kişilerde zatürre daha sık gelişir ve daha ağır seyreder. Bu kişilerde hastaneye yatmayı gerektirecek ağırlıkta zatürre olma ve ölüm riski daha yüksektir. Son yıllarda bilgiye erişimin artmasıyla zatürre hakkındaki farkındalık biraz artsa da, halen zatürrenin toplumumuz tarafından yeterince bilindiğini düşünmüyorum. Risk faktörleri ve olası sonuçlar konusunda toplum olarak daha kat etmemiz gereken yol var.”
Elleri sık sık yıkamak enfeksiyon riskini azaltır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder