27 Nisan 2017 Perşembe

IV. ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASI ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMU’NUN AÇILIŞI NİĞDE’ DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Vali Ertan Peynircioğlu, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Kazak Kızlar Pedagoji Üniversitesi (Kazakistan), M. Akmulla Başkurt Devlet Pedagoji Üniversitesi (Rusya) ve Bakü Avrasya Üniversitesi (Azerbaycan) işbirliğiyle gerçekleştirilen IV. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumuna katıldı.
Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen sempozyuma; Niğde Valisi Ertan Peynircioğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İdare Amiri Niğde AK Parti Milletvekili Erdoğan Özegen, AK Parti Genel Sekreter Yardımcısı Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu,  Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Kazak Kızlar Pedagoji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dinar Nöketayeva, M. Akmulla Başkurt Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rayil Asadullin, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kacalin, Türksoy Genel Sekreteri  Prof. Dr. Düsen Kaseinov, Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi I. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahadür Aliyev,  Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi- Türk Keneşi Proje Direktörü ve Diplomat Ali Çiviler, Yunus Emre Enstitüsü Türkoloji Müdürü Tayfun Kalkan,  Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Öğretim Üyeleri,   Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, Kurum Müdürleri ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı.
 Saygı duruşunda bulunulması ve Azerbaycan Milli Marşı, Kazakistan Milli Marşı ile  İstiklal Marşı’nın  okunmasının ardından Türk Dünyasını ilgilendiren dil, edebiyat, tarih, eğitim, kültür, bilim, uluslararası ilişkiler ve bölgesel sorunlar gibi alanlarda akademik konuların değerlendirileceği IV. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumunun açılışında bir konuşma yapan Vali Peynircioğlu; “ Bugün burada Dünyanın 4 bir yanından ilimize teşrif eden misafirlerimiz var. Programa girişte Niğde Belediyemizin mehteran takımından Çırpınırdı Karadeniz’i dinledik. Çırpınırdı Karadeniz,  1910’lu yılların sonunda Azerbaycanlı kardeşlerimizi soykırımdan kurtarmak için Azerbaycan’a giden Türk Ordusuna ithafen, Azerbaycan’ın milli şairi rahmetli Ahmet Cevat tarafından yazılmış ve Azerbaycan’ın büyük sanatçısı Üzeyir Hacıbeyli tarafından bestelenmiştir. Bu, bizim aramızdaki kültürel ilişkiyi göstermektedir. 
Demirperde sebebi ile biz yıllar boyu birbirimizden haberdar olamadık, ama kan hafızamızda, genetik kodlarımızda bir yerlerde kardeşlerimizin olduğunu her zaman bildik. Günümüzde çeşitli iletişim vasıtaları, ziyaretler ve bugün bizleri bir araya getiren bu tür programlar sayesinde birbirimizi daha yakından tanımaya, işbirliğimizi artırmaya devam ediyoruz. Açılışını bugün yaptığımız bu tür sempozyumların, siyasi, kültürel ve ekonomik olarak Türk Soylu Milletlerin daha sıkı ilişkiler kurmasına vesile olacağına inanıyorum.  Burada Azerbaycan’dan Kosova’ya, Nahçıvan’dan Doğu Türkistan’a kadar 20 den fazla değişik coğrafyadan gelen Türk kardeşlerimizle birlikteyiz. Niğdemizin Altay Köyünde Kazak kökenli kardeşlerimiz yaşamaktadır. Bu kardeşlerimiz,  Kazak ve Uygurların yaşadığı Doğu Türkistan’dan göç etmişlerdir. Kazaklar, 1930’ lu yıllardan itibaren özgürlük uğruna bu bölgelerden göç etmişler ve göçler esnasında pek çoğu vefat etmiştir. Bu kardeşlerimiz 1952’ li yıllardan itibaren ise Rahmetli Başbakanımız Adnan Menderes zamanında ülkemizde iskan edildiler. Türkiye’nin dört bir yanına yerleştirildiler. Türkiye Cumhuriyeti Devleti hemen hemen her coğrafyadan insana ümit kapısı olmuştur. Azerbaycan’dan Nahçıvan’a, Kosova’dan Doğu Türkistan’a Türk dünyası bir bütündür. Son yıllarda oynanan çeşitli oyunlar, baskılar nedeni ile çeşitli zararlar görmüş isek te her türlü saldırıdan güçlenerek çıktık ve bundan böyle daha da güçleneceğimize inancım tamdır. İsmail GASPIRALI Bey’in "Dilde, fikirde, işte birlik" dizelerinde ki gibi eğitimler,  ziyaretler ve karşılıklı alışverişlerle dilde, fikirde birliğimiz güçlenecek ve bir olmaya beraber olmaya devam edeceğiz. Bu sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Vali Peynircioğlu ve Protokol üyeleri tarafından Türk Dünyası Resim Sergisi’nin (TÜRKSOY) açılışı gerçekleştirildi. TÜRKSOY resim sergisinin protokol üyeleri tarafından gezilmesinin ardından program sona erdi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder