28 Nisan 2017 Cuma

CHP Niğde Milletvekili Gürer
Dövizdeki Dalgalanmayı TBMM Gündemine Taşıdı

Enerji ithalatçısına döviz desteği 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, döviz piyasasındaki aşırı hareketliliğin önlenmesi için Merkez Bankası’nın ciddi tedbirler aldığını açıkladı. 
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, döviz piyasasında sürekli bir dalgalanmanın olduğunu, bu durumunda enflasyon ve faiz artışına neden olduğunu belirterek, bu tablo karşısında Bakanlığın ne gibi tedbirler aldığını sordu. 
BANKALARIN YABANCI PARA LİKİDİTE YÖNETİMİNE ESNEKLİK
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği cevapta, özellikle 2016 yılının ikinci yarısından itibaren döviz kurlarında oynaklıklar oluştuğunu belirtti. Bakan Zeybekçi, bu durumun önlenmesi için Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) piyasadaki likiditeyi desteklemek ve bankaların yabancı para likidite yönetimine esneklik kazandırmak amacıyla yabancı para zorunlu karşılıkları ve rezerv opsiyonu mekanizması oranlarında değişiklik yapıldığını bildirdi. İhracat reeskont kredileri koşullarının kolaylaştırıldığını vurgulayan Bakan Zeybekçi, “Enerji ithalatçısı kamu kuruluşlarının döviz talebinin bir kısmının karşılanması gibi tedbirler almıştır. Döviz piyasasında gözlenen aşırı hareketliliği azaltmayı hedefleyen politika çerçevesi olumlu sonuçlar vermiştir” dedi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder