26 Nisan 2017 Çarşamba

Tarihi Konakları Korusunlar

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bakımsızlık ve ilgisizlikten harabeye dönen tarihi yapıların madde bağımlılarının mekânı haline geldiğini belirterek, bu yapıların restore edilmesi halinde Niğde ekonomisine büyük katkı sağlayabileceğini ifade etti. 
Niğde’deki tarihi yapılarla ilgili olarak yüzlerce makale yazan CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, bakımsızlık nedeniyle kaderine terkedilen tarihi evleri gazetecilerle birlikte gezdi. Osmanlı Dönemi’nin son yılları ve Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılmış olan tarihi konakların bazılarını basın mensuplarıyla birlikte inceleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pek çoğu yıkılmış olan bu binaların restore edilmesi gerektiğini anlattı. 
TARİHİ KONAKLAR KADERİNE TERKEDİLMİŞ.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gazetecilere yaptığı açıklamada, Niğde genelindeki tarihi binaların sayısının azımsanmayacak kadar çok olduğunu belirtti. Özellikle Osmanlı Döneminin son yılları ve Cumhuriyetin ilk yıllarından yapılmış olan tarihi konakların, artık ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle harabeye dönüştüğünü vurgulayan CHP Milletvekili Gürer, “Niğde’de yüzlerce bu şekilde konak ve tarihi yapılar var. Mübadele dönemi öncesinde Niğde merkez nüfusunun yüzde 20’sine yakını Rumlardan oluşuyordu. Niğde’de yaşayan Azınlıkların mübadele öncesi oturdukları ya da Osmanlı dönemi Niğde’nin ileri gelenlerinin yaşadığı çok sayıda Konak ilgisizlikten nasibini almış durumda. Tarihin adını sahiplenip izlerini yok ediyorlar. Niğde'de onlarca Konak tükendi son örneklerde can çekişir durumda" dedi. 
GEÇMİŞİN DEĞERLERİNİ YANSITIYOR.
Bulundukları kente ekonomik getiri sağlayabilecek olan tarihi mekânların maalesef kederine terkedildiğini ifade eden Gürer, “Niğde Merkez, Bor, Kayırlı, Yeşilburç, Kurdunus, Hamamlı, Orhanlı, Yıldıztepe, Kemerhisar, Ballı, Dikilitaş, Kumluca ve Fertek’te yüzlerce yapının geleceğe taşınmasının Niğde açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle Niğde merkez göz göre göre yok oluyor. Kentsel dönüşümde de çok ev yok oldu. Geçmişte yol açma çalışmalarında yeni konut yapımlarında yiten konaklar oldu. En azından kalanlar kurtarılmalı. Bu tarihi mekânlar geçmişin değerlerini yansıtan kültür evleri olabilir” diye konuştu. 
BU YAPILARA SAHİP ÇIKILABİLİR.
Tarihi Kentler Birliği ile Çevre ve Kültürel Değerleri Koruma Vakfı’nın (ÇEKÜL) Türkiye genelinde tarihi mekânların onarılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla yaptığı çalışmaların Niğde’de de başlatılması gerektiğine değinen Gürer, İl Özel İdaresi’nin Koruma, Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEB) vasıtasıyla bu yapılara sahip çıkabilmesi mümkün. Evler Niğde ilini Görebileceği gibi harabe bir vaziyette. Bu tarihi yapıların kaderine terk edilmemesi, dünün bugüne taşınması gerekiyor. Zamanımız insanlarının bu tarihi yapılarından mahrum olmaması gerekiyor” şeklinde konuştu. 
EKONOMİYE KATKI SAĞLANABİLİR
Gürer, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Tarihi ve mimarı anlamda da Cumhuriyetin ilk yıllarında Osmanlının son dönemlerine ait bu eserleri yaşatmanın hem Niğde açısından hem ülke açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Niğde ile ilgili yüzlerce makale yazdım. Bu makalelerin çoğunda tarihi dokunun korunması gerektiğini anlattım. Ne yazık ki günümüzde artık uyuşturucu kullananların, konakladıkları alanlara döndü. Onlarda tabi kimi zaman yakıyor, kimi zaman yıkıyor, tarihi dokulara zarar veriyorlar. Böyle tarihi yapıların kurtarılması gerekir. Cullaz sokağımız vardı orada birkaç tane konut kurtarıldı. Buradan yetkilileri bir kez daha konuya duyarlı olmaya çağırıyorum. Meclis gündemine taşıdım, gazetelerde defalarca yazdım. Yazık oluyor Niğde’ye... Malatya, Gaziantep, Safranbolu, Diyarbakır, Urfa, Eskişehir, Kütahya gibi şehirlerimizde tarihi dokulara sahip çıkıldığını sokakların mahallelerin yaşatıldığını gördüm. Çok güzel tarihi mekânların korunduğunu gördüm. Niğde’de de çok farklı kültürel değerlerimiz var. Yemek kültürü zengin, folkloru zengin bunların yaşatılması için bu konakların geleceğe taşınması gerekiyor. Hepsi ayrı amaçla değerlendirilebilir… Yok olmasına seyirci kalınmamalı mülk sahipleri desteklenmeli teşvik verilmeli destek sağlanmalı kamulaştırma ile kurtarma dahil her girişim sağlanmalıdır” dedi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder