2 Nisan 2012 Pazartesi

1 - 7 Nisan Kanser Haftası

        Niğde İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Alirıza ERDOĞAN  "Kanser Haftası " ilgili açıklama yaptı.


Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de kanser ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Her yıl dünyada 11 milyon kişi ve ülkemizde de 150 bin kişinin kansere yakalandığı tahmin edilmektedir. Öldürücülüğü yanında, bıraktığı sakatlıklar, tedavisinin yüksek maliyetli olması ve iş gücü kaybı gibi sonuçlar nedeniyle de çok önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımızda durmaktadır.

 İlk keşfedilen kanser hücreleri, yengeç gibi göründüğü için, Latincede "yengeç" anlamına gelen "cancer" kelimesi ile adlandırılmıştır. Kontrolsüz çoğalan hücrelerin normal işlevi olan hücrelere saldırması sonucunda oluşan ve günümüzde yaklaşık 200’den fazla türü olduğu bilinen bir hastalıktır. 
Niğde İlinde 2012 yılı itibariyle, 789 kişiye USG, 1705 kişiye mamografi uygulanmış, meme polikliniğine başvuru sayısı 2550, jinekoloji polikliniğine başvuru 1812, pap smear sayısı 1712, PSA için 374 kişi, gaitada gizli kan 1121, sigara polikliniği için 5972 kişi başvurmuştur.

Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin oluşması kanserle mücadele de en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Kanserle mücadele konusunda KETEM’lerin (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri) kurulması, çeşitli tarama programlarının ve eğitim çalışmalarının yapılması kanserle mücadele konusunda verimlilikleri arttırmaktadır. 
İlimizde Devlet Hastanesinde bulunan Kanser Erken Teşhis ve Tarama Eğitim Merkezi (KETEM)’nde  erken tanı ile önlenebilir kanserlerde tarama programları, eğitim yoluyla halkı bilinçlendirme ve muayeneler (Kendi kendine meme muayenesi, mamografi, serviks kanseri taraması)  yapılmaktadır. Kanserde erken teşhisin önemini arttırmak amacıyla ebe ve hemşireler yıl boyunca ev ziyaretleri yapmakta ve kanser konusunda bilgilendirme yapmaktadırlar. Özellikle bu çalışmalar 1-7 Nisan Kanser Haftasında yoğunlaştırılarak devam etmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen Cd’ler, broşürler, afiş ve kitapçıklar Sağlık Müdürlüğümüz tarafından çoğaltılarak halkımıza dağıtılmaktadır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder