28 Ocak 2018 Pazar

GÜRER, "TÜRKİYE'NİN TEK ÇIKIŞI TARIM VE HAYVANCILIKTA SANAYİLEŞME"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarım ve hayvancılıkta yerel ve yerli olanla çözüm aranmalı. İthal çözüm değildir. ”

“Çitçi’de Besici ’de Mağdur.”
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer,  tarım ve hayvancılıkta uygulanan yanlış politikaları eleştirdi, çözüm önerilerini sundu. 
Ömer Fethi Gürer, “Türkiye, tarım ve hayvancılıkta sanayileşirse geleceğini kurtarır” dedi. Gürer çiftçi ve besicilerle görüştü. Tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunlara değindi. Et, süt  ile yaşanan sıkıntılar yanında çiftçi sorunlarının katladığını ifade etti. ÇKS ve Tarsim dışı olan çiftçilerinde desteklenmesi gerektiğini belirtti. Kuraklık ve don riski ile 2018 yılında sorunların artabileceğini ifade eden Gürer yerel ve yerli olan  ürün ve hayvan ile sorunların çözüleceğini ifade etti.
MERA ALANLARI AZALDI
Hayvancılığın gelişimi için girdi fiyatlarının düşmesi gerektiğini söyleyen Gürer, yem sorunun da önemine değindi. Cumhuriyet’in ilk yıllarında toprakların yüzde 56’sının mera alanı iken bugün bu oranın yüzde 14’ler seviyesine indiğini söyleyen  CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mera alanları korunmalı, ıslah edilmeli, Mera alanlarının yetersiz olması nedeniyle besiciler yılın 12 ayı, hayvanları kapalı alanda beslemek zorunda kalıyor. Sürekli hazır yem tüketiliyor. Yem fiyatları arttıkça maliyet katlıyor. Verimli mera alanlarımızı  yok ede ede bu duruma geldik. Mera alanları başka amaçlar  için tahsis edilmiş ya da ıslah edilmediği için yok olma noktasına gelmiş, böyle olunca 12 ay boyunca yem tüketilmesi hayvancılığın yapılmasını zora sokuyor” şeklinde konuştu. 
SAMANI DA İTHAL EDİYORUZ 
Gürer Hükümetin sürekli bir tarım politikası olmadığını, bakan değiştikte arayışın değiştiğini, sorunların AKP hükümetinde zirve yaptığını belirtip, ”Sapı kısa buğday ekip daha çok verim almak isterken samansız kaldık. Her alanda plansızlık almış başını gidiyor. Hesapsız kitapsız işler yapılıyor, kısa saplı buğdayın yaratacağı saman açığı düşünülmemiş, böyle ekim yapıldığı için Türkiye’nin samanı bile ithal eder duruma geldi, tarımda hayvancılıkta ciddi sorun yaşıyoruz. Et sorun, süt sorun, ürün sorun. Tohum ithal, ilaç ithal, gübre ithal, et ithal, saman ithal. Türkiye’nin tarımda hayvancılıkta stratejik olarak hangi noktada olması konusunda kafaların netleşmesi lazım. Serbest piyasa ekonomisiyle birlikte daha büyük çiftliklerin önü açıldı. Yabancıların da bu alanda yer almasından sonra çözümü burada aradık. Oysa Türkiye gibi nüfusu 80 milyona dayanmış bir ülkede bizim köylerimizi ayağa kaldırmamız gerekiyor. Köyler bu sebeplerden dolayı boşaldı. Eğer bizler aile tipi işletmelere dönersek hayvancılığı ve aile tipini de geliştirirsek bu ülkenin sorunlarını çözer ithal etmez ihraç ederiz. Tarımda yurtdışına ihracat yapıldığı söyleniyor ama buğdayı ithal ediyoruz. İthal edilen buğdayı işleyip un haline getirdikten sonra unu ihraç ettiğimizi söylüyorlar. Bu anlamda üretmez iseniz yok olursunuz” dedi. 
BOŞALAN KÖYLERİ ŞEHİR HAVASI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Köylerimiz şehir olsun dediler su deposuna varıncaya kadar taş döşediler parke yaptılar. İyi güzelde köyde yaşam bitiyor önce köyde yaşayanı köyde kalması için teşvik lazımdı. 
Gençlerimiz çiftçilik ve hayvancılığa özendirilmeli idi. Köylerimizde nerede ise elinde bastonu olanlardan başka kimse kalmadı. Köy okulları boşaldı. Tarım yapılabilecek alanlarda besicilik yapılacak alanlarda o desteği sağlamazsanız teşvikleri doğru kişilere vermezseniz kâğıt üzerindeki planları yaşama gerçekçi biçimde aktaramazsınız. Bundan sonra da dışa muhtaç hale gelirsiniz” açıklamasında bulundu. 
NİĞDE TARIM DESTEKLERİNDEN YARARLANAMIYOR 
Niğde’nin tarım ve hayvancılıktaki teşviklerden yeterinde faydalanamadığına da dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde patateste Türkiye birincisi. Lahanada Türkiye ikincisi. Elmada Türkiye üçüncüsü. Kuru Fasulyede Türkiye dördüncüsü ama Niğde Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Projesine alınmıyor. Niğde gibi bir tarım bölgesi olarak kabul edilmiyor. Lisanslı depoculuk yapılan iller içine de Niğde alınmıyor. Uzmanlar Niğde’ye geliyorlar Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Projesi için Niğde ilini gerek görmüyorlar. Niğde’de üretilen ürünler işleme tesisi olmadığından gelişemiyor” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder