30 Ocak 2018 Salı

Gürer: “Dağ Kayağı Sporu Niğde'de Geliştirilmeli”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dağ turizmi açısından önemli bir konumda olan Aladağlar, Demirkazık ve BolkarDağları'nın sportif faaliyetlerde yeterli ilgi görmemesini, Gençlik ve Spor Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle, TBMM gündemine getirdi.
5324 LİSANSLI DAĞCI VAR
Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine yanıt veren Bakan Osman Aşkın Bak, Niğde'de dağ kayağı sporunun geliştirilmesi için çeşitli altyapı ve çalışmaların yürütülmekte olduğunu bildirdi. Bakan Bak, Dağcılık Federasyonuna kayıtlı lisansı sporcu sayısının ise 5324 olduğunu açıkladı.
NİĞDE'DE DAĞ KAYAĞI SPORUNE UYGUN ALANLAR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aladağlar, Demirkazık ve Bolkar Dağlarıyla ilgili olarak bu bölgenin tanınırlığı ve yeterli ilgiyi görmesi adına çalışma yapılıp yapılmadığını sorduğu önergesinde, “Ülkemizde dağ kayağı sporu hangi bölgelerde yapılmaktadır? Kaç lisanslı sporcu vardır? 2016 ve 2017 yılının ilk 9 ayında kaç etkinlik düzenlenmiştir? Dağ Kayağının Niğde'de geliştirilmesi için çalışma yapılmakta mıdır?” şeklindeki sorulara yanıt istedi.
ALADAĞLARDA DAĞCILIK EĞİTİMLERİ
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Niğde Aladağlar'daki tırmanış ve yürüyüş parkurlarının; sporcular, spor kulüpleri ve Türkiye Dağcılık Federasyonunca aktif olarak kullanıldığını ve burada dağcılık eğitimleri, bölgesel eğitimler ve tırmanış etkinlikleri yapıldığını söyledi.
2017 yılında Niğde Aladağlar'da, büyük bir katılımla 15 Temmuz anma tırmanışı düzenlendiğini anımsatan Bakan Osman Aşkın Bak,  etkinliğe ülkenin dört bir yanından sporcuların katıldığını belirterek, “Ayrıca, Niğde turizm acenteleri tarafından yurt dışında yapılan turizm fuarlarına katılım sağlanmakta ve bölgenin tanıtımı yapılmaktadır” dedi.
DAĞ KAYAĞI YARIŞMALARI YAPILAN İLLER
Dağ kayağı sporunun, ülkemizde henüz gelişme aşamasında olduğunu anlatan Bakan Osman Aşkın Bak eğitim ve yarışmaların; Erzurum, Erzincan, Kayseri, İsparta, Muş, Muğla, Rize, ve Van illerinde düzenlediğini bildirdi.
2016 yılında Niğde Demirkazık Mümtaz Çankaya Dağ Evinde; ileri kayak eğitimi, antrenör gelişim kursu ve semineri ve toplantılar yapıldığını açıklayan Bakan Bak, şu ifadelere yer verdi:
“2017 yılında ise bu tesiste; dağ kayağı eğitimi ve Milli Takım kampı, dağ kayağı kurul toplantısı, antrenör gelişim ve yetiştirme kursları, Federasyonun dağcılık eğitimleri, bölgesel dağcılık eğitimleri, yürüyüş liderliği yetiştirme kursları, yöresel dağcılık tanıtım ve gelişim eğitimi, yaz ve kış tırmanış faaliyetleri ve kulüplerimizin etkinlikleri yapılmaktadır. Niğde'de dağ kayağı sporunu geliştirmek amacıyla, Niğde/Çamardı'nda bulunan Dağcılık Federasyonu'na ait Mümtaz Çankaya Dağ Evi, dağcılık eğitim merkezi olarak kullanılmaktadır. Bu merkezin geliştirilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir. Başta Milli Takım kampı olarak kullanılmak üzere çalışma yapılmakta olup alt yapı çalışmalarına önem verilmektedir”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ilinde bulunan Aladağlar ve Bolkarlar'ın kış sporları ve doğa gezileri için muhteşem bir coğrafyada olduğunu belirtip, “Yeterince tanıtılmadığı ve yeterli Tesisler olmadığı için diğer bölgelerde olan olanaklardan mahrum bırakıldı. Farklı dönemlerde verilen söz ve açıklamalara rağmen gerekli tanıtım sağlanmadı. Bakanlığın bölgeye daha çok destek ve önem vermesi gerekmektedir” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder