9 Şubat 2018 Cuma

9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü

NİĞDE İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. ERTAN DEĞİRMENCİOĞLU " SİGARA İÇEN TÜM VATANDAŞLARI SİGARAYI BIRAKMAYA " DAVET ETTİ

"Bilindiği gibi, sigara kullanımı, halk sağlığını tehdit eden, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorundur. Aktif ve pasif sigara içiciliği; ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir. Bu amaçla tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri  tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla yapılan çalışmalar bağlamında her yıl 9 Şubat günü, Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlanmaktadır.
          Tütün kontrolünde temel amaç, tütün ürünleri tüketimini azaltarak başta kanser olmak üzere onlarca hastalığın yarattığı sağlık, sosyal ve ekonomik zararların önüne geçilmesini sağlamak, özellikle de çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere yeni başlayacakları önlemek ve başkasının içtiği sigaranın dumanından oluşan pasif etkilenimi engellemektir.
Sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde sigaraya karşı mücadelede, özellikle kamusal alanda sigara kullanımının önlenmesine yönelik “Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa” önemli bir aşamadır. Sağlık Bakanlığı’nın; 19 Mayıs 2008 tarihinde tüm kamu kurumlarında, 19 Temmuz 2009 tarihinde ise özel işletmeleri de kapsayan 4207 sayılı bu Kanunu; tütün ürünlerini kullanmayan fakat tütün dumanına maruz kalan halkımızı özellikle genç, çocuk, hamile ve engelliler gibi risk gruplarını korumak, sigara içenlerin bu davranışlarını bırakmasını desteklemek, çocuklar ve gençler başta olmak üzere bireylerin sigara içmeye başlamalarını önlemek amacıyla yürürlüğe girmiştir.
Sigaranın sayısız zararlarını bilen kişinin ilk işi şüphesiz bunu bırakma çabasına girmesidir. O halde yapılacak işleri şöylece sıralayabiliriz:  Kesin karar veriniz ve bu işte iradenizi sonuna kadar kullanmayı göze alınız. Sigarayı birden bırakınız. Zira deneyler birden bırakmanın daha başarılı olduğunu göstermiştir. O halde ilk iş size sigarayı hatırlatan şeyleri yaşamınızdan uzaklaştırmaktır. Sizde sigara arzusu uyandıran yiyecek ve içeceklerden uzak durunuz. Bilhassa sigara arzusu şiddetlenince bir bardak su içiniz. Planlı, ölçülü ve faal bir yaşam çizgisini benimseyiniz. Sizi strese sokacak konulardan ve tartışmalardan uzak durunuz. Boş zamanlarınızda sportif faaliyetlere hiç olmazsa uygun yürüyüşlere iltifat ediniz.
İlimizde de tütün ve tütün ürünlerinin zararları ile ilgili çalışmalar titizlikle yürütülmektedir. Denetim ekiplerimiz tarafından İlimizin her bölgesinde denetimler yapılmakta, eğitimcilerimiz ise okullarda, üniversitede, kamu kurumlarında eğitimler vermektedir. Sağlık Müdürlüğümüze bağlı  Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) bünyesinde bulunan   sigara bırakma polikliniğimizde de müracaat eden vatandaşlarımıza ilaçlı ve ilaçsız desteğimiz sürmektedir. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Aile Hekimliklerine, KETEM Birimimize müracaat ederek veya ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını arayarak her konuda bilgi alabilirler.
Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. En iyi tedavi hiç başlamamak, eğer başlamışsanız da bırakmak yönünde doğru adımları atmaktır.
9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü nedeni ile tüm halkımızı sigarayı bırakmaya davet ediyor ve herkese sağlıklı yaşam diliyorum."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder