28 Aralık 2016 Çarşamba

BALCI KÖYÜNDEKİ KESTANE AĞACI “BOYUTSAL ANIT AĞAÇ” OLDU


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yıllardır mücadele ettiği Niğde Bor Balcı Köyündeki kestane ağacı nihayet korumaya alınıyor.
 Gazeteci olarak ilk kez  Balcı Köyündeki kestane ağacının anıt ağaç olarak korunmasını yıllar önce dile getiren Gürer,  Niğde ile ilgili yazdığı Kapadokya’nın Başkenti Niğde Kitabında ağacı anlattı ve  söylencesi ile 500 yıla uzanan ağacın korunması gerektiğini belirtti. Niğde İlindeki tek kestane ağacı bir kaya üzerinde  ve  görkemli bir görünüme sahip .Gürer ,bu kere Milletvekili olarak da konun takipçisi oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye yönelttiği soruda ,“Niğde İli Bor İlçesi Balcı (Cücü) Köyü'nde yer alan ve bölgede tek kestane ağacı olarak tanımlanan, yaşının 500 yıl olduğu varsayılan ağaç anıt ağaç kapsamında mıdır? Ağacın tanınması ve turizm amaçlı değer bulması adına yapılan bir çalışma var mıdır?” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki,“Bakanlığımızca, Niğde Orman ve Su İşleri Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre; Niğde İlinin Bor İlçesi Balcı Köyünde bulunan kestane ağacının "Boyutsal Anıt Ağacı" olarak seçilebileceği, ayrıca, Kültürel "Folklorik" olarak da bir değere sahip olduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla, belirtilen kestane ağacı için "Korunan Alanlarda Tespit, Tescil ve Onayına ilişkin
Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik" kapsamında tescil çalışmaları Bakanlığımız tarafından.
başlatılmıştır.” dedi.
"EKOLOJİK TEMELLİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ"
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çevre ve Şehircilik Bakanın yanıtlanması istediği”Niğde İlinde dağılımı belli bir coğrafi alanla sınırlı olan veya tabii yaşam alanı sınırlı bir coğrafi bölgeden ibaret olan habitat ve türleri nelerdir? Bölgedeki hayvan ve bitki türleri nelerdir? Mevcut şartları sebebiyle yakın gelecekte nesli yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilecek türler nelerdir? Korunmaları adına çalışma yapılmakta mıdır?” sorusuna da Çevre ve Şehircilik  Bakanı Mehmet Özhaseki,“Bakanlığımızca, Niğde İline ait mevcutta 11 adet doğal sit alam olduğu, bunlardan 6 tanesinin 1. Derece Doğal Sit, 1 tanesinin 2. Derece Doğal Sit ve 4 tanesinin de 3. Derece Doğal Sit Alanı olduğu tespit edilmiştir.

Ayrıca 19.07.2012 tarihli ve 28358 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik" ve "Doğal Sit Alanlarının Değerlendirilmesine İlişkin Teknik Esaslar" kapsamında doğal sit alanlarının korunarak gelecek nesillere aktarılması, bilimsel kriterler ışığında alanın sahip olduğu biyo-ekolojik (flora, fauna, habitat), jeolojik, hidrojeolojik ve jeomorfolojik değerlerin belirlenmesi ve önerilerin ortaya konulması amacıyla doğal sit alanlarında dört mevsimi kapsayan "Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi" Bakanlığımız tarafından yürütülmektedir. Söz konusu,,.projelerin idari süreci devam etmekte olup, proje henüz sonuçlanmamıştır,” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder