18 Aralık 2016 Pazar

CHP MİLLETVEKİLİ GÜRER “ESNAFA YENİ YÜKÜMLÜLÜKLER GETİRMEK MAĞDURİYETİNİ ARTIRIR”

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer  esnafa verilen sözlerin tutulmadığını ve mağduriyetinin giderek arttığını söyledi.
Esnaf için sözde paketlerin açıldığını, kamuoyuna önemli sunumlarla yansıtılan desteklerin esnafa ulaşmadığını ifade eden Ömer Fethi Gürer,   Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 13.12.2016 tarihinde yayımlamış olduğu ve internet sitesinde duyurduğu Ba ve Bs Bildirim Formlarının Elektronik Ortamda Verilmesine İlişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Taslağı hakkında düzenleme ile  esnafın yeni sorunlar yaşayacağını söyledi. 

Konuyla İlgili yazılı soru önergesi de vereceğini ifade eden Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle dedi:“  Ülkemizde ciddi ekonomik sorunlar yaşanmaktadır. Herkesimin yükü artmakta işçisi, emeklisi, engellisi ile yaşam mücadelesi vermektedir. Süreçten en çok etkilenen kesimler de aynı zamanda esnaflardır. Esnaflar için destek sağlanması yerine yeni kısıtlayıcı uygulamalara gidilmektedir.  Vergi mükellefleri ve Mali Müşavirlerin yeterince yüklendikleri yüklere yenisi eklenmektedir. Bunların bir yenisi de Ba-Bs Bildirim Formları için yeni yükümlülüklerin getirilmesidir. Günümüze kadar sadece bilanço usulüne göre defter tutan ve aylık 5.000,00TL’yi geçen alım ve satımları için mükellefler Ba-Bs bildirim formu vermekte idiler. Bu konuda yeni hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Taslağında bu bildirim verme yükümlülüğü işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflere de getirilmektedir.  Bu tasarıyla da Bilanço Usulüne göre defter tutan mükellefler için alt sınır Vergi Usul Kanununda belirtilen fatura kesme mecburiyetine düşürülmüş (bu limit 01.01.2017’den itibaren yaklaşık 1.000,00TL olacaktır) İşletme hesabına göre defter tutan mükellefler için de 50.000,00TL hasılatı geçmek şartı ile aylık bir müşteriden alış veya satışları 3.000,00TL’yi geçtiği takdirde bildirim yükümlülüğü altına girmesi uygulamasına  geçilmektedir. Bu durum zaten iş yükleri haddinden fazla olan gerek mükellefleri gerekse de Mali Müşavirleri yeni iş yükü ve yeni sorumluluklarla karşı karşıya bırakmaktadır, aynı zamanda bu bildirim formlarının hiç verilmediği, eksik ya da hatalı verildiği durumlarda 2016 yılı için aylık yaklaşık 1.300,00TL gibi para cezaları ile karşı karşıya kalmaktadırlar.  Ekonomik anlamda zaten sıkıntılı olan esnafın böyle yeni yükümlülüklerle karşı karşıya bırakılması yeni sıkıntıları da beraberinde getirecektir. “ dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder