30 Aralık 2016 Cuma

ESNAFA BAKANDAN İYİ HABER YOK
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer esnafların mağdur olduğu soruyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına sordu. Gürer’in ,“2000 yılından belirli bir süre konarak Ticaret Odasına kaydı bulunanlar için bu süre zarfından kayıt yaptırmaları mecburiyeti getirilmiştir.
 Aksi halde Bağ-kur kaydı , Maliye kaydı ,vergi mükellefi şartı getirilmiştir. Bu hal, geçmişte bu haklardan yararlanamayan, Ticaret Odasında kaydı bulunanlar haklarından yararlanabilmek için Anayasa Mahkemesine başvuru yaparak haklarını aramışlardır. Mahkeme de Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı bularak mağdurların lehine karar vermiştir. Ancak bu haklardan yararlanmak için, kurumu mahkemeye vererek geçmişe dönük oda kayıt evrakının ibrazı şartı getirilmiştir. Mahkemenin kararından mağdur olanların daha kolay yararlanabilmeleri için düzenleme yapılması düşünülmekte midir?
” şeklindeki yazılı sorusuna Bakan Mehmet Müezzinoğlu verdiği yanıtta şöyle dedi:“1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununun "Sigortalılığın Başlangıç Ve Bitiş Tarihi" başlıklı 4956 sayılı Kanunla değişik 25 inci maddesinde, "Bu Kanunun 24' üncü maddesine göre sigortalı sayılanlardan gelir vergisi mükellefi olanların sigortalılıkları, mükellefiyetin başlangıç tarihinden, gelir vergisinden muaf olanların sigortalılıkları ise Esnaf ve Sanatkâr Sicili ile birlikte kanunla kurulu meslek kuruluşlarına kayıtlı olmak şartıyla talep tarihinden itibaren başlatılır." denilmek suretiyle, gelir vergisinden muaf olanların sigortalılıklarının Esnaf ve Sanatkâr Sicili ile birlikte kanunla kurulu meslek kuruluşlarına kayıtlı olmak şartıyla talep tarihinden itibaren başlatılacağı ifade edilmektedir. Yasanın yukarıda yer verilen açık hükmü ve özel hukuka ilişkin mahkeme kararlarının davanın tarafları yönünden hüküm arz ettiği hususları göz önüne alındığında; oda kaydına istinaden, talep tarihi yerine oda kayıt tarihi itibarıyla sigortalılık tescil işlemi yapılmasına imkân bulunmamaktadır.”dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer esnafın beklentisi olan bu düzenlemenin mağduriyetleri gidermek açısından önemli olduğunu belirtti. Oda kayıtlarının değerlendirilmemesinin  esnaf için sorunun aşılmaması sonucunu yarattığını  söyledi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder