25 Aralık 2012 Salı


CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL, TÜRKİYE DİL VE EDEBİYAT DERNEĞİ'Nİ KABUL ETTİ
GÜL: "ESKİSİ GİBİ KİTAPLARI TAKİP EDEMİYORUM"
GÜL: "KELİME HAZİNESİ ZAYIF BİR NESİL ORTAYA ÇIKTI"
GÜL: "DİL VE EDEBİYAT ALANINDAKİ ÇALIŞMALARINIZ BENİ MEMNUN ETTİ"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED)'i kabul etti. TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem, Cumhurbaşkanı Gül'e yeni çıkan "Bizimki Türkçe Sevdası" adlı kitabı ile derneğin kurumsal yayını "Dil ve Edebiyat" dergisini takdim etti. Erdem'in başkanlığındaki kabule; derneğin genel merkez icra kurulu ve Ankara Şubesi yönetim kurulu katıldılar. Ziyaretten büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Gül, "Bu makamlarda olmanın dezavantajlarını yaşıyoruz. Eskisi gibi kitapları takip edemiyoruz. O dönemler kitapçılardan çıkmazdık. Sanat, edebiyat dergilerini yurtdışında bile 10 yıl takip etmiştim." şeklinde konuştu.
"En çok menun olduğum ziyaretlerden biri"
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği'nin ziyaretiyle ilgili memnuniyetini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, "Son dönemlerde en çok memnun olduğum ziyaretlerden biri oldu.  Dil ve edebiyat alanlarındaki çalışmalarınızı görünce çok sevindim.  Çok memnun olduğum bir iş yapıyorsunuz. Çok tebrik ediyorum." şeklinde konuştu. Derneğin Ankara Şubesi'nin yerini çok beğendiğini kaydeden Gül, "Ankara’nın önemli merkezi haline gelir. Çok tebrik ederim. Siyasetten daha heyecan verici bir şey. Orası çok güzel, canlı ve uğrak bir yer. Güzel bir de kitapevi olsun." tavsiyesinde bulundu.
"Kelime hazinesi çok az bir nesil ortaya çıktı"
Türkçenin karşı karşıya kaldığı sorunlardan yakınan Gül, "Kelime hazinesi çok az olan bir nesil ortaya çıktı. İletişim teknolojisi de buna sürüklüyor. Kimse artık mektup yazmıyor. Gençlerin fikirlerine, nesillere yön verecek yeni dergiler yok gibi geliyor bana." ifadelerini kullandı.
"Anayasanın dilinden çok çekiyoruz"
Anayasanın dilini gündeme getiren Gül, "Anayasanın dilinden çok çekiyoruz. Kanunların dilinden de çok çekiyoruz." dedi. İyi niyet mektuplarına değinen Gül, "İyi niyet mektuplarının çok hoş bir dili vardır. Yüzyıllardır kullanılan dili devam ettirirler. Dil ve edebiyat yönünden, sunumu çok yüksek seviyeli bir dildir. Büyükelçiler bir yere tayin edildiğinde gittikleri ülkenin Cumhurbaşkanına sunarlar. Bizimkilerin mektuplarını gözden geçirince, okunduğunda hiçbir ruhu olmayan mektuplar haline geldiğini gördüm. Sıradanlaşmış; kelime, metin neredeyse tamamen değiştirilmiş ve yozlaştırılmıştı. Hemen düzeltin talimatı verdim. Şimdi düzeltiyorlar."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder