5 Aralık 2012 Çarşamba



PATATES ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARI MECLİSTE

                             MECLİS’TE 40 DK PATATES KONUŞULDU

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 24 Kasım 2011 tarihinde vermiş olduğu 10/331 Esas Numaralı Patates Üreticilerinin Yaşadığı Sorunlar hakkında Meclis Araştırma Komisyonu Kurulmasına ilişkin, Meclis Araştırma Önergesi TBMM Genel Kurulu’nda 4 Aralık 2012 tarihinde 40 dakika görüşüldü.

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın Konuşma Metninin Tamamı:

Sayın Başkan,
Değerli Milletvekilleri,

24 Kasım 2011 tarihinde 10/331 Esas Numaralı Patates üreticilerinin yaşadığı sorunlar hakkında Meclis Araştırma Komisyonu Kurulmasına ilişkin, Cumhuriyet Halk Partisi olarak vermiş olduğumuz Meclis Araştırma Önergesi hakkında söz almış bulunuyorum.
1 yıl önce verdiğimiz Araştırma Önergemiz nihayet gündeme alınmıştır.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, 1 yıldır patates üreticimizin sorunları ile ilgili verdiğimiz yazılı ve sözlü önergelere olumlu herhangi bir cevap vermemiştir.
Patates üreticilerimizin sorunları iki noktada ortaya çıkmaktadır.
1’incisi, Tarımsal sulamadaki yüksek maliyetler ve çiftçimizin MEDAŞ’a olan borçları.
2’incisi, Ürünlerinin, maliyetin altında bile satılamamasıdır.
Geçtiğimiz yaz aylarında, enerji borcundan dolayı, MEDAŞ tarafından sezon ortasında enerjinin kesilmesi sebebiyle, çiftçimiz, Niğde-Kayseri yolunu keserek sesini duyurmaya çalışmış ve olaylar çıkmıştır. Hükümetten ve bakandan ses çıkmamıştır.
Birkaç gün öncesi ise patates üreticimiz, isyan ederek, ürünlerini yollara dökmüştür. Anadolu tarihinde ilk kez çiftçilerimiz ürünlerini yakmaya başlamışlardır.  (RESİM GÖSTER)
Memleketin tarımında yangın var. Patates yangınları orman yangınlarını geçmiştir. Bunu görmezden gelemeyiz.
Geçtiğimiz Mayıs ayında, Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz; “Patates Araştırma Komisyonu” kurduk.
Yerinde, patates üreticimizin sorunlarını dinledik, depolarda incelemelerde bulunduk ve yapılan incelemeler sonucunda, kapsamlı bir rapor hazırladık. Raporu, Sayın Genel Başkanı’mıza takdim ettik.
Sayın Genel Başkanımız, Grup toplantımızın büyük bir bölümünü, Patates Üreticimizin yaşamış olduğu sıkıntılara ayırarak, ülke gündemine taşıdı.
Her konuda Sayın Genel Başkanımıza cevap verme yarışına giren, Sayın Başbakan Patates Üreticimizin sorunları konusunda hiç ses çıkarmadı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder