3 Aralık 2012 Pazartesi


DOĞAN ŞAFAK ,Pancar Üreticilerinin yaşadığı sorunları parlamento gündemine taşıdı.

ŞAFAK, PANCAR ÜRETİCİSİNİN YANINDA
CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker’in cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yazılı bir önerge vererek Pancar Üreticilerinin, yaşadığı sorunları parlamento gündemine taşıdı.
      Şafak, “21 inci yüzyılda Türkiye’nin güçlü bir ülke olabilmesinin en önemli şartlarından birisi, vazgeçilmez temel gıda maddesi şeker ve şeker endüstrisinin yaşatılmasıdır. Türkiye’nin güçlü bir ülke olabilmesi için şeker ve şeker sanayinin, kotalarla sınırlandırılması değil, mevcut üretim potansiyelini arttırarak ihracatçı sektörde lider olması zorunludur” dedi.
    CHP’li Şafak, “1998 yılında Şeker üretimine kota uygulanmaya başlandı. Şeker Pancarı üretim alanları daraltıldı. Dışarıdan ithalata vize verilmiş olundu. Tarımda her alanda sıkıntıya sebep olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu kez de pancar üreticilerinin mağdur olmasına sebep olmuştur” dedi.
    Niğde Milletvekili Doğan Şafak, “Niğde Bor Şeker fabrikası’nda Üretilen şeker 49 bin 550 ton, üretilen şeker pancarı 410 bin tondur. Ortalama 4 bin 500 civarında şeker pancarı ekicisi, şeker fabrikasına ürün satarak geçimini sağlamaktadır. Bunun dışında 1500 civarında nakliyecimiz yine şeker pancarının nakliyesini yaparak bu sektörden ekmek kazanmaktadırlar. Bu kota uygulamasıyla çiftçi perişan olurken, bu sektöre bağlı olarak geçimini sağlayan nakliyeci esnafı yok olmaktadır. Çiftçimizin en kolay ürettiği ama en çok girdisi olan şeker pancarı kota uygulaması ile üreticimiz kotayı doldurmak için kayıtsız ekilmiş pancarları satın alarak kotasını doldurmaya mecbur kalıyor. Nedeni ise üreticiye tonda % 30 cezai işlem uygulanmasıdır” dedi.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder