4 Aralık 2012 Salı


DSİ Yeraltısuyu Eylem Planı ile ilgili KOP İdaresi’nin raporu yerel paydaşların görüş ve önerilerine açılıyor
KOP Bölgesi ortak hareket ediyor
DSİ Genel Müdürlüğü, DSİ 4. Bölge Müdürlüğü’nün KOP Bölgesi için hazırladığı Yeraltısuyu (YAS) Eylem Planı’nı 12.06.2012 tarihinde açıklamış ve uygulamaya başlamıştır. Mevcut eylem planı sadece alan başına su tahsisi (kota) ve bu tahsisin nasıl uygulanacağını kapsamakta, olumsuz etkilerinin nasıl giderileceği ile ilgili yapısal düzenlemeleri içermemektedir. Plan bu haliyle tarımsal yapının sürdürülebilirliğini sağlanmaktan uzak olduğu gibi tarımsal üretimi büyük ölçüde azaltacak bir yaklaşımdadır.
KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Şubat 2012'den itibaren konunun bölge tarımına zarar vermemesi için çalışmalarını yürütmektedir. İdare bu amaçla “KOP İllerinde Uygulanacak Olan Su Kotalarının Bitki Üretimine Olası Etkileri” raporunu hazırlamıştır. Raporda YAS Eylem Planı'yla bölgenin bitkisel üretim kayıplarının 1.7 milyar TL civarında olabileceği ortaya konulmaktadır. Bu kayıpların bölgede tarım sektörünü en az etkileyecek kısa ve orta vadeli iyileştirici yaklaşımlar içerecek şekilde yeniden gözden geçirilmesi gerekli görülmektedir. Bu maksatla KOP İdaresi KOP Bölgesi’nde konuyla ilgili üçüncü çalışması olan taslak ‘DSİ Yeraltısuyu Eylem Planı ve Kuyulara Su Tahsisi Uygulaması Genel Değerlendirme, Önlemler ve Öneriler’ raporunu hazırlamıştır.
DSİ YAS Eylem Planı’nın Bölgedeki etkilerinin azaltılması için Bölgede yapılması gerekenler ile ilgili KOP İdaresi’nin hazırlamış olduğu rapor KOP Bölgesi’ndeki İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri, İl Özel İdareleri, Ziraat Mühendisleri Odaları, Ziraat Odaları, Ticaret Borsaları, Sulama Birlikleri ve kooperatiflerinin üst düzey temsilcilerinin katılımları ile 06 Aralık 2012 Perşembe günü, Saat 13.00’te KOP İdaresi Toplantı Salonu’nda görüş ve önerilere açılıyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder