2 Aralık 2012 Pazar




VEREM (TÜBERKÜLOZ)  HASTALIĞI
Niğde Halk Sağlığı Müdürü Öztürk bilgi verdi

               Eskilerin dilinde, ince hastalık diye bilinen; halk arasında, verem olarak adlandırılan hastalığın
 adı tıp dilinde tüberkülozdur. Verem binlerce yıldır bilinen bir hastalık olup, verem mikrobunun adı; Mycobacterium Tüberkülosis’ dir. Solunum yolu ile bulaşır. Dünyanın tüm uluslarında insanlarda; zengin –fakir, genç –yaşlı, kültür seviyesi yüksek ya da düşük
 herkeste hastalık yapabilir. İşte bu nedenle sadece hasta bireyleri ve yakınlarını değil tüm
 toplumu ilgilendiren tıbbi, aynı zamanda sosyal bir hastalıktır.

        Verem;  en çok akciğer olmak üzere akciğer zarı, lenf bezleri, beyin, kemikler, böbrek ve üreme
 organlarını tutabilir. Yani verem mikrobu her organa yerleşebilmektedir.  Yerleştiği organda hastalık
 yapabilmekte, tuttuğu organa ait belirtiler ortaya çıkmaktadır. Tedavisiz bırakılırsa ya da düzensiz tedavi
 edilirse hastanın etrafındaki insanlar için bulaşıcıdır. Hasta için de ölümcül olabilir. Türkiye’de 10–15 milyon
 nüfusun bu mikrobu, hastalık oluşmadan vücudunda taşıdığı yani vücudunda ‘Uyur Durumda’  bulundurduğu tahmin edilmektedir. Bu insanların yaklaşık %10’unun hayatlarının bir döneminde verem hastası olacakları tahmin edilmektedir. Düzensiz ya da hatalı tedaviler yüzünden ilaçlara dirençli (İlaçlara cevap vermeyen.) verem hastaları oluşmaktadır.

            Tedavi ile hastalığın iyileşmesinde %100’e yakın başarı sağlanabilir. Yüz güldüren, umutlandıran yönü ise tedaviye başladıktan 2–3 hafta gibi kısa bir süre sonra bulaştırıcılığının %90 azalmasıdır.. Solunum yolu ile bulaşan bir hastalık olduğu için çatal, kaşık, giysi ve hastanın kullandığı eşyalar aracılığı ile bulaşmaz. Ayrıca kan ve cinsel yolla da bulaşıcılığı yoktur. Akciğer ve soluk borusu (tedavi edilmemiş) veremi bulaşıcıdır. Diğer organ veremleri bulaşıcı değildir. Ancak tedavi edilmez, akciğer tutulumu olursa bulaştırıcı hale geçer.
             Üzüntü, stres, kötü beslenme, madde bağımlılığı, bazı hastalıklar verem hastalığının oluşmasına zemin hazırlar. Ancak asıl hastalığı oluşturan verem mikrobunun kendisidir.
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder