1 Aralık 2016 Perşembe

Tüketim harcamasının dörtte biri İstanbul'da yapılıyor

 Hanehalkı Bütçe Araştırması’nın 2013, 2014 ve 2015 yıllarına ait verilerinin birleştirilmiş sonuçlarına göre; Türkiye’deki toplam tüketim harcamalarının %25,3'ü İstanbul’daki hanehalkları tarafından yapıldı. Ege Bölgesi %14,6 ile ikinci sırada yer alırken, tüketim harcamalarında en düşük payı %1,7 ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi aldı.
Konut harcaması payında İstanbul, gıdada ise Güneydoğu Anadolu ilk sırada
Bölgelerdeki harcamaların türlerine göre dağılımı incelendiğinde; konut ve kira harcamasına en fazla payı %29,8 ile İstanbul’da yaşayan hanehalklarının, gıda ve alkolsüz içecekler harcamasına ise en fazla payı %26,8 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki hanehalklarının ayırdığı gözlendi.
Konut ve kira harcamasına en az payın ayrıldığı bölgeler %22,8 ile Doğu Karadeniz ve Ortadoğu Anadolu olurken, ulaştırmada %14,7 ile Ortadoğu Anadolu, haberleşmede %3 ile Orta Anadolu, eğlence ve kültürde ise %1,9 ile Güneydoğu Anadolu en az harcamanın yapıldığı bölgeler oldu.
İstanbul konutun yanında sağlık, eğitim, eğlence-kültür ve lokanta-otel harcamalarına ayırdığı pay açısından da birinci sırada iken gıda ve ev eşyasında son sırada yer aldı. Alkollü içecekler, sigara, tütün harcamasına en fazla payı Batı Marmara, ev eşyasına ise Ortadoğu Anadolu, diğer bölgelerden daha fazla pay ayırdı. Batı Anadolu ulaştırmaya, Doğu Marmara ise haberleşmeye en fazla pay ayıran bölgeler oldu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder