Gürer, ‘Fazla Mesailer’ İçin Meclis Araştırması İstedi
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, her 3 çalışandan 1’inin fazla mesai yaptığı ülkemizde, bu duruma gerek duyulan hallerin incelenmesi için Meclis Araştırması Önergesi verdi. Gürer, yapılacak bir araştırmayla fazla mesainin neden olduğu yıpranma ve istihdamın önüne geçme gibi sorunların çözüm yollarının bulunabileceğini belirtti.
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, fazla mesainin fazlalığında Myanmar, Vietnam ve Guatemala gibi ülkelerde aynı grupta olan Türkiye’de haftada 48 saatten fazla çalışanların oranının yüzde 35’e çıktığına dikkat çekti. Gürer, “Ülkemizde fazla mesai adı altında çalışanlar normal haftalık çalışma süresini aşan çalışmaya tabi tutulmaktadır. Bu yolla çalışanın yıpranması ve iş istihdamının önüne geçildiği bir gerçektir. Kayıt dışı ile soruna bakıldığında, fazla çalışma süreleri, iş kazaları başta olmak üzere sorun üretmektedir” dedi.
İş yerlerinde çalışma sürelerinin İş Kanunu ile belirlendiğine işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde her geçen gün ağırlaşan yaşam koşullarında çalışanların hak ettiği ücreti alamaması onları daha çok çalışmak zorunda bırakmaktadır. Fazla mesai çalışanlar için bir ek gelirdir. Ülkemizde ise son yıllarda fazla mesai olağan çalışma durumuna dönüşmüştür. Kayıt içinde bile çalışanların fazla mesaileri oran olarak ülkemizi en yüksek fazla mesaiye kalanlar arasında ilk sıralara yükseltmiştir” ifadesini kullardı.
Fazla mesaiye kalarak haftada 48 saatten fazla çalışanların oranının ülkemizde yüzde 35'e yükselmesinin dikkat çekici olduğuna vurgu yapan Gürer, neredeyse her 3 çalışandan birinin fazla mesai yapar duruma geldiğini, yarı zamanlı (part -time) çalışanlar içinse bu oranın yüzde 7 olarak belirlendiğini kaydetti. Gürer, Türkiye'de esnek çalışma saatlerinde istihdam edilenlerin oranının yüzde 42’li görmesinin dikkat çekici olduğunu anlatan Gürer, fazla mesainin sürekli ve olağan gibi lanse dilmesinin bedenen yıpranmayı, verimliliği ve işçi istihdamını engellediği gibi yorgunluk, dikkat dağınıklığı gibi olumsuzlukları da beraberinde getirerek iş kazalarına davetiye çıkardığını belirtti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder