18 Kasım 2017 Cumartesi

KOAH ne kadar yakınımızda?

KOAH'ın başlıca risk faktörlerinden biri sigara

Dünya Sağlık Örgütü verilerine ve Küresel Hastalık Yükü 2015 çalışmasına göre, tüm dünyada KOAH kaynaklı ölümlerin sayısı 3,2 milyon.  KOAH'ın önümüzdeki 30 yılda daha da yaygınlaşacağı ve 2030 yılına kadar KOAH ve ilişkili nedenlerden ölümlerin yılda 4,5 milyonu aşacağı öngörülüyor. 15 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla görüş veren Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Uzaslan, genellikle 40 yaş ve üzerinde ortaya çıkan ve hava yollarında daralma ve akciğerdeki hava keseciklerinin harap olmasıyla baş gösteren KOAH'ın, oluşması ve ilerlemesi engellenebilir bir hastalık olduğunu belirtiyor. Bunun için her şeyden önce sigara ve havayı kirleticilerinden,  uzak durmak gerekiyor.
                              
Her yıl Kasım ayında dünya genelinde KOAH konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), genellikle zararlı partikül veya gazlara ciddi bir şekilde maruz kalmanın yol açtığı hava yolları ve/veya hava odacıklarının harap olması (amfizem) gibi değişikler sonucu baş gösteren anormalliklere bağlı kalıcı hava akımı kısıtlanması ve solunum sistemi yakınmalarıyla kendini gösterir. KOAH, yaygın görülen bir hastalık olsa
da sigara ve ortam kirleticilerine yoğun bir şekilde maruz kalınmadığı takdirde, engellenebilir ve tedavi edilebilir.

KOAH'ın başlıca risk faktörlerinden biri sigara
KOAH'ın genellikle 40 yaş ve üzeri kişilerde görüldüğünü belirten Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Uzaslan hastalık mekanizmasını şöyle özetledi: “ KOAH, hava yollarında daralma ve akciğerin en küçük birimi olan hava keseciklerinin (alveol) hasar görmesiyle ortaya çıkıyor. Normalde balon gibi esnek olan genişleyip-daralabilen havayolları bu özelliğini yitiriyor. Genişlemiş hava keseciklerine giren havanın çıkması zorlaşıp daha da şişmeye başlıyor. Zaman içinde hava keseciklerindeki bu değişiklikler anormal ve kalıcı bir özellik kazanıyor. Risk faktörlerinin başında sigara içimi geliyor. Yaş, genetik faktörler, beslenme, akciğer büyüme ve gelişim süreci, iç ve dış ortamda maruz kalınan partiküller, sosyoekonomik durum, kronik bronşit, astım, enfeksiyonlar KOAH gelişimi için risk faktörü. Üzerinde en çok inceleme yapılan sigara içimi ise en çok karşılaşılan risk faktöründen biri. Pasif sigara içimi de akciğerin soluduğu toplam partikül ve gaz yükünü artırarak solunumsal yakınmalara ve KOAH gelişimine katkıda bulunuyor.”
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder