20 Kasım 2017 Pazartesi

Emek En Yüce Değerdir

GÜRER "ÇIRAK VE STAJYERLER İSTİHDAM İÇİNDE SAYILIYORSA SİGORTALARI EMEKLİLİĞE ESAS ALINSIN"

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2018 yılı bütçe komisyonunda görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, ülkemizde çalışma hayatında yaşanan sorunlar, talepler ve yapılması gerekenleri sıraladı. Gürer, Stajyer öğrenci ve çırakların sigortalılık sorunu, geçici işçilerin İşsizlik Fonu’yla ilgili talepleri, çocuk işçi sayısı, 4/C’li ve taşeronların kadro beklentileri, iş cinayetleri, 2000 yılından sonra emekli olanların intibak yasasıyla ilgili mağduriyetleri, ilaçta katkı payı, sendikal örgütlenme sorunu ve mevsimlik işçilerin yaşadığı dramı örnekler ve rakamsal boyutlarıyla anlattı. 
ÇIRAKLAR VE STAJYER ÖĞERENCİLERİN SİGORTA BAŞLANGIÇ TALEBİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu’nun da katıldığı bütçe görüşmelerinde, konuşmasına Bakan Sarıeroğlu’nun görevinin hayırlı olmasını dileyerek başlayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İstihdam rakamları içinde çırak ve stajyerlerin dâhil edildiği burada da belirtildi. Stajyer öğrenci sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından yararlanıyor, malullük , yaşlılık sigortası hükümlerinden stajyer öğrenci yararlanmıyor, çıraklar da yararlanmıyor, Acaba onları istihdam içinde göstererek önümüzdeki süreçte bunların yararlanması için olumlu bir gelişme mi var? Bunu söylerseniz mutlu oluruz çünkü bu konuda kanun teklifi de vermiştim, stajyer öğrenci ve çırakların sigortalarının çalışmaya başladıkları gün itibarıyla başlamasını önermiştim. Herhâlde bunları istihdam içinde gösterdiğinize göre böyle bir uygulama başlatacaksınız, bu çok güzel olur” dedi. 
GEÇİCİ İŞÇİLERDEN PARA KESEN FON, NEDEN İŞSİZLİK MAAŞI BAĞLAMIYOR?
Geçici işçilerden İşsizlik Fonu’na para kesintisi yapıldığını belirten Gürer, "Burada verdiğiniz rakamlarda 2002 yılı Mart ayından 2017 yılı Ekim ayı sonuna kadar yaklaşık 8 milyon 962 bin kişi başvurmuş ve 5 milyon 706 bin kişiye ödeme yapılıyor. Yoksa bunların içinde bu geçici işçiler müracaat ediyorlar da bu 3 milyon kişi onun için mi reddediliyor? Bu rakam belli mi? İşsizlik Fonu’na para kesildiğine göre neden bu geçici işçilere işten ayrıldıkları sürede kısmi de olsa bir yardım yapılacak düzenleme gerçekleştirilmiyor? Hem para alınıyor hem de para verilmiyor” ifadelerini kullandı. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder