3 Aralık 2016 Cumartesi

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

Birleşmiş Milletlere bağlı birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de 3 Aralık engelsiz bir      yaşam isteyen engellilerimizin günü olarak değerlendirilmekte ve engelli vatandaşlarımıza dair sorunlar ve çözüm önerileri bu günü içine alan hafta içerisinde yoğun bir şekilde gündeme gelmektedir. İnsanlığın ortak sorunu olan ve bir gün her insanın başına gelme ihtimali olan engellilik hali ancak toplum tarafından bilinçli hareket edilerek engelsiz bir yaşam haline dönüştürülebilir.
   Tüm dünyada engellilik konusu evrensel normlara oturtulmuş ve bu konuda devletlere önemli sorumluluklar yüklenmiştir. 1982 yılında hazırlanan Birleşmiş Milletler Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesinde “herhangi bir ayrım yapılmaksızın engelli kişilerin en yüksek sağlık hizmeti standardına ulaşma hakları” vurgulanmıştır. O halde engellilerimizin hayata engelsiz bir şekilde katılımlarının sağlanması, yaşam standartlarının iyileştirilmesi ve yükseltilmesi için toplum, birey, kurum ve kuruluşlar olarak hepimize ayrı ayrı görev ve sorumluluklar düşmektedir. Çağdaş toplum anlayışıyla hareket edilmesi gerektiği unutulmamalı ve bu doğrultuda insan onuruna yakışır bir şekilde hayata katılımları sağlanmalıdır.
Sonuç olarak hiç kimse birer engelli adayı olduğunu unutmamalı ve herkes bu doğrultuda hareket etmelidir. Günlük yaşantımızda ve görev alanlarımızda engellilere yönelik hizmet anlayışı sürdürülmeli, engelsiz bir yaşam için engellilere yardımcı olmak konusunda farkındalık oluşturulmalıdır. Bunun için küçük yaşta çocuklarımıza da bu bilinci yerleştirmek görevlerimiz arasında olmalıdır. Unutulmamalıdır ki bilinçli bir toplum oluşturmak bilinçli nesiller yetiştirmekten geçer.
DR.YILMAZ YÜCEL / İL SAĞLIK MÜDÜRÜ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder